Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Badeland, skianlegg, ridesenter, barnesykehus, mobiltelefon og egen «forskergate»

Kim Jong-un bygger som aldri før.

BYGGER BADELAND: Kim Jong-un blir stadig oftere avbildet foran ulike byggeprosjekter. Her ved et badeland i Pyongyang tidligere i år. Foto: KCNA / Reuters
BYGGER BADELAND: Kim Jong-un blir stadig oftere avbildet foran ulike byggeprosjekter. Her ved et badeland i Pyongyang tidligere i år. Foto: KCNA / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den avdøde nordkoreanske diktatoren Kim Jong-il var kjent for å reise rundt i landet og se på ting. De siste to årene etter at sønnen Kim Jong-un tok over makta har også han reist rundt i landet for å se på ting, akkurat som sin far.

Utallige bilder fra nordkoreanske, statseide medier, viser den nye diktatoren foran ting han fått bygget, eller er igang med å bygge - et skianlegg, barnesykehus, badeland og en egen gate hvor forskere skal bo er bare noen av dem.

Med midler fra både Kina og Russland har den diktatoren med et forkjærlighet for tivoli, slalåm og basketball ledet an en byggeboom i det lukkede landet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Satellittbilder og beretninger og bilder fra mennesker som regelmessig reiser til Nord-Korea viser at byggeaktiviteten på ingen måte begrenser seg til skianleggene og fornøyelsesparkene det rapporteres om i den statseide tv-kanalen.

- Satser på økonomien De siste to årene har hele verden fulgt med mens Kin Jong-un har truet USA med atomkrig og samtidig blitt venn med den amerikanske basketstjerna Dennis Rodman.

- Kim Jong-un forstår at det haster mer med å bygge opp økonomien enn mer kjernefysiske våpen, sier Park Sang-kwon, administrerende direktør i Pyeonghwa Motors, som lager biler i Nord-Korea, til Reuters.

Nyhetsbyrået skriver at Kina betalte 300 millioner dollar, eller over 1,8 millarder kroner, for en bro over Yalu-elva som binder sammen den kinesiske havnebyen Dandong med den nordkoreanske byen Sinuiju.

I september gjenåpnet Russland en 54 kilometer lang jernbanestrekning fra den østlige grensebyen Khasan til nordkoreanske Rajin. Satellittbilder viser at det også jobbes med å bygge en 100 kilometer lang jernbanestrekning mellom østkystbyen Hamhung til Wonsan, hvor det det er planlagt et stort turistområde.

All denne nye byggingen kan tyde på at tidligere spekulasjoner om at Nord-Korea vil gjøre landet til en turistattraksjon faktisk stemmer, noe som kan bety mer penger i kassa for Kim Jong-un.

5000 skiturister hver dag? Til tross for at bare omtrent 5500, eller 0,02 prosent, av Nord-Koreas befolkning på 24 millioner står på ski, har Kim Jong-un valgt å bruke millioner av kroner på nettopp et enormt skianlegg som åpnet i oktober.

SKIANLEGG: Kim Jong-un ved inspiserer arbeidet med en nytt skianlegg, på et udatert bilde fra nordkoreanske KCNA. Foto: KCNA / Reuters
BADELAND: Kim Jong-un inspiserer arbeidet med et badeland i Pyongyang. Foto: AFP Photo / KCNA
TANNLEGE: Kim Jong-un ser på framgangen i byggeprosessen av et tannlegesykehus i Pyongyang. Foto: KCNA / AFP Photo
RIDEKLUBB:Mirim Riding Club i Pyongyang. Foto: KCNA / reuters
FORSKERGATA: Kim Jong-un har også beordret bygging av en egen gate hvor forskere skal bo i Pyongyang. Foto: KCNA / AFP Photo
BARNESYKEHUS: Et bilde fra oktober 2013 viser kim Jong-un foran byggeplassen hvor det skal bygges et barnesykehus. Foto: AFP Photo / KCNA
MOBILTELEFON: Kim Jong-un ser på arbeidere jobbe med den nye touchtelefonenen Arirang i mai i år. Det er uvisst hvor i landet fabrikken ligger. Foto: AFP Photo/ KCNA

En rapport Reuters har fått tak i viser at nordkoreanske myndigheter forventer å tjene store penger på skianlegget i Masik. I rapporten skal det stå at de forventer å tjene over 260 millioner kroner i året, og at det forventes at rundt 5000 skiglade vil besøke anlegget hver dag.

Men samtidig som Kim stadig dukker opp på nye bilder fra anleggsområder eller på sportsarrangementer, får Nord-Korea sterk kritikk av FN for brudd på menneskerettighetene.

Foran et FN-panel i august fortalte flere nordkoreanere som har rømt fra de fryktete fangeleirene i landet om grusomme forhold. Det skal være rundt 150 000 til 200 000 nordkoreanere i fangeleire i det isolerte landet, og de fleste av dem er overarbeidede og utsultede.

Shin Dong-hyuk (31) fortalte at det første minnet han har fra leiren er da han som femåring måtte se på at andre fanger ble henrettet. Etter 22 år i fangenskap klarte Dong-hyuk i 2005 å rømme, og har senere skrevet bok om sine oplevelser.

- Vi slet veldig, og spiste det de ga oss. Vi tok imot julingen deres, og sultet når de ikke ga oss noe. Vi var forbruksvarer for dem, som arbeidsdyr som de ville få mest mulig ut av før vi døde, fortalte 31-åringen.