Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Badeparadis blir giftpøl

SUNDVOLLEN (Dagbladet): Med tre departementer, to kommuner og en hel lokalbefolkning som tilskuere, er mystiske giftalger i ferd med å drepe alt liv i krepseparadiset Steinsfjorden ved Hønefoss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man vet hva som skal gjøres for å redde innsjøen, men planene strander på statlig handlingslammelse.

Slåss

- Jeg er opptatt av de alvorlige problemene i Steinsfjorden, og vil gjøre det som er mulig for å få fortgang i arbeidet, sier miljøvernminister Siri Bjerke til Dagbladet.

Kommunale myndigheter, lokalbefolkning og hytteeiere rundt Steinsfjorden har allerede i årevis slåss for å få staten og særlig Samferdselsdepartementet til å redde det tidligere ferie- og fiskeparadiset.

Forurenset

Men år for år har et av Norges mest berømte krepsevann blitt mer forurenset. Drikkevannet er for lengst historie, og i sommer ble til og med bading frarådd:

Giftalgene er i ferd med å vinne kampen.

Hole og Ringerike kommuner har sammen utarbeidet planer og gjennomført rensetiltak, som imidlertid har begrenset verdi uten at staten bidrar for å løse hovedproblemet - en radikalt bedre vannutskifting.

Presis

For over to år siden ga daværende samferdselspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet i Stortinget, nåværende finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, en presis beskrivelse av problemet og hvilke tiltak regjeringen Bondevik burde iverksette:

- Hovedårsaken er dårlig vannutskifting i sundet mellom Steinsfjorden og Tyrifjorden på grunn av veifyllingen for E16 over sundet, sa Schjøtt-Pedersen.

Og la til at problemet må løses isolert fra andre samferdselsprosjekter og i samarbeid mellom Miljø- og Samferdselsdepartementet.

Kostbart

Siden har lite konkret skjedd, men miljøvernminister Siri Bjerke sier til Dagbladet at hun nå vil ta initiativ for å gjennomgå status og aktuelle tiltak.

- Men fjerning av veifyllingen er kostbart og vil ta tid, sier miljøvernministeren.

Det understrekes også av Statens vegvesen, som nylig opplyste at man «vil gå inn for» å starte reguleringsarbeidet til neste år, uten å gi bindende tilsagn «fordi det er avhengig av hvor stor potten til planlegging blir i 2001».

I klartekst betyr det at det vil ta mange nye år før veifyllingen kan bli fjernet og erstattet med bruer, dersom ikke Siri Bjerke får bedre gjennomslag enn Schjøtt-Pedersen i 1998.

<B>POSTIVT, MEN HJELPER DET? Siri Bjerke vil gjerne redde Steinsfjorden, men da må hun overtale statsrådskollega Terje Moe Gustavsen til å spytte i penger til bru som kan erstatte veifyllingen i bakgrunnen.