Bader i for mye melk

STAVANGER (Dagbladet): - Tøffe jenter bader i melk, akkurat slik dronning Cleopatra gjorde! sier Mari Aarsland og Tone Stueland på Jæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De boltrer seg i badekaret så melkespruten står, mens staten står klar og lokker med over en halv milliard for å få bønder til å slutte med melkeproduksjon.

- Tenk dere om bønder, ikke selg arvesølvet deres. Husk at dere mister rettigheter for alltid, lyder advarselen fra leder Svein Kostveit i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Jærjentene Mari og Tone hoppet ikke i melkebadet for å feire salget av melkekvoten til staten. De har allerede fylt kvoten, og det var overflødig melk de fylte i karet.

Men land og strand rundt sitter bønder og teller på knappene - skal de ta imot statens fristende tilbud eller ikke? Tilbudet står ved lag til 15. januar. De får kr. 7,50 for literen fra staten hvis de avvikler driften, mange gardbrukere kan dermed cashe inn hundretusener og leve fett - ei stund.

Det er Norges Bondelag og Landbruksdepartementet som har avtalt melkefallskjermen. Formålet er å oppnå balanse mellom produksjon og forbruk. Partene håper å få redusert produksjonen med 135 millioner liter. Folk drikker mindre melk, derfor må staten betale bøndene.

Bondeorganisasjonene får meldinger om at også store produsenter overveier å avvikle.

- Problemet er at staten bruker bremsene og gassen samtidig, da må det jo gå galt. Penger brukes både for å effektivisere og redusere produksjonen, mener Kostveit.

MELKESPRUT: Tone Stueland (t. h.) og Mari Aarsland boltrer seg i overflødig melk.