Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen

Baderomsstriden i Jensen-saken. Byggmester mener oppussing var 100 000 billigere

Byggmester Harald Langemyhr vitnet om badet Eirik Jensen er korrupsjonstiltalt for. 

BADEROMMET: Dette badet, gangen utenfor og et vaskerom på Eirik Jensens tidligere bosted ble pusset opp i 2005 og 2006. Spesialenheten mener hasjbaronen Gjermund Cappelen betalte for oppussingen. Foto: Spesialenheten for politisaker
BADEROMMET: Dette badet, gangen utenfor og et vaskerom på Eirik Jensens tidligere bosted ble pusset opp i 2005 og 2006. Spesialenheten mener hasjbaronen Gjermund Cappelen betalte for oppussingen. Foto: Spesialenheten for politisaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byggmester Harald Langemyhr vitnet i dag i rettssaken mot Eirik Jensen (59) og Gjermund Cappelen (50) i det som er den siste dagen av bevisførselen i saken.

Bakgrunnen er et av de mest sentrale bevisene mot Eirik Jensen, nemlig oppussingen av badet på gården den tidligere politilederen hadde i Nes kommune.

Spesialenheten mener at Gjermund Cappelen betalte for oppussing av dette badet. Dette bestrider Jensen selv.

I tiltalen mot Jensen er et korrupsjonsbeløp på 292 383 kroner satt til oppussing badet. Den summen forsøkte Jensens forsvarerteam å bestride i retten i dag.

100 000 under

Spesialenhetens korrupsjonsbeløp er basert på en taksering gjort av oppussingsarbeidet på gården. Byggmester Langemyhr har selv gjennomgått denne rapporten, og var uenig i taksten.

Han sier han har gjort beregningen basert på lang erfaring som byggmester og takstmann og at han har gjort detaljerte beregninger av priser på materiale og arbeid. Han har selv ikke hatt befaring på eiendommen, men forklarer at han har gjennomgått bilder av badet og huset.

Han mener arbeidet på gården kostet 142 604 kroner mot Spesialenhetens 236 250 kroner.

- Jeg har priset hver eneste materialdel, hentet priser nå og tatt et fradrag på 30 prosent og 20 prosent, sier Langemyhr og begrunner dette med prisstigning siden 2006.

- BILLIGERE: Byggmester Harald Langemyhr mener Spesialenhetens takstmann har priset enkelte materialer for dyrt og satt av for mye tid til enkle oppgaver som montering av dorull- og håndkleholder. Foto: Spesialenheten for politisaker
- BILLIGERE: Byggmester Harald Langemyhr mener Spesialenhetens takstmann har priset enkelte materialer for dyrt og satt av for mye tid til enkle oppgaver som montering av dorull- og håndkleholder. Foto: Spesialenheten for politisaker Vis mer

- Hadde tjent penger

- Jeg er helt sikker på at jeg hadde tjent penger på jobben, sier Langemyhr om prisen han baserer seg på.

Han mener takstmannen har oppført for mange timer for enkelte arbeider.

- Han oppførte to timer på monteringen håndkleholder og dorullholdere. Der hadde jeg brukt en halvtime, uten problem, sier Langemyhr i retten.

Langemyhr har også nedjustert prisene på materialer fra 82 000 til 37 000.

- Dette er den prisen Fru Hansen kan kjøpe med hos Megaflis, sier han.

Presset av aktor

I Langemyhrs første prisvurdering hadde han satt prisen til 120 000 - som er i tråd med det Eirik Jensen forklarte i retten. Spesialenheten-aktor Kristine Schilling presset Langemyhr på om han endret fra dette beløpet fordi det kunne være påfallende med en slik likhet.

- Dette er nesten nøyaktig det samme som Jensen forklarte at han anbud om. Hvorfor gå opp til 140 000? spør Schilling.

- Nei, det har ingenting med det å gjøre, men jeg tror vi kunne tatt denne jobben for 120 000 og tatt gode penger, sier han og benekter at Jensens forklaring har vært noe han har brukt i beregningen.

Langemyhr er tidligere blitt frikjent for bedrageri, og har blitt tilkjent erstatning på 20 millioner kroner etter straffesaken mot ham. Eirik Jensens hovedforsvarer John Christian Elden hjalp Langemyhr under straffesaken.

«Bonus»

I Spesialenhetens takst var oppussingsarbeidet på gården prissatt slik:

Bad: 142 500 kroner

Fliser: 56 132 kroner

Vaskerommet: 78.750 kroner

Gang: 15 000 kroner

Sum: 292 382 kroner

Cappelen sier at badet var en «bonus» til Jensen for samarbeidet dem i mellom, men har også sagt at ingen personer kan bekrefte at han betalte for badet, ettersom snekkeren døde for flere år siden.

Jensen nekter for at han har bidratt med nyttig informasjon til Cappelens innførselvirksomhet, og nekter videre for å ha fått godtgjørelse for slik informasjon.

Snekkeren som skulle pusse opp badet, og som var anbefalt av Cappelen, fikk aldri betaling for oppdraget. Jensens forklaring er at han prøvde å komme i kontakt med håndverkeren, men at det ble en «forsuret stemning» på grunn av at Jensen var misfornøyd med flisleggingen på badet.

Det var også en rørlegger (52) som gjorde arbeider på badet. Denne rørleggeren ble i fjor dømt som et av Cappelens hasjliga sentrale medlemmer. Han var en nær samarbeidspartner av Cappelen.