- Badesalt-dopet gjør at du tror dama di er en demon

Den amerikanske marinen advarer mot badesalt-dop med skrekkvideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Etter en serie groteske kriminelle handlinger i USA i løpet av det siste året, har det kommet flere sterke advarsler mot bruk av såkalt badesalt-dop.

Nå har den amerikanske marinen lansert en skrekkvideo og en stor kampanje for å advare soldater, og befolkningen generelt, mot designerdopet.

Demondame Videoen skal vise en soldat som tar dopet hjemme hos seg selv, før han skal spille bowling med kjæresten. På vei til bowlinghallen blir han dårlig og kaster opp. Vel framme opplever han hallusinasjoner og ender med å slå ned kjæresten som han innbiller seg at er en demon. Han ender med å bli innlagt.

Forsvaret mener videoen er en realistisk framstilling av de negative bivirkningene dopbruken kan føre med seg.

- Jeg sier ikke dette bare som offiser, men som lege. Badesalter vil ikke bare ødelegge familien og karrieren din, men kroppen og hodet ditt også, sier marinelegen George Loeffler i videoen.

- Jeg har sett folk bruke badesalt fordi de har opplevd negative ting. Men jeg har også sett hvordan badesalt har bidratt til å øke disse problemene, sier han.

Lagt i badesalt-pakker Badesalt-dopet inneholder minst én amfetamin-liknende ingrediens. Vanligvis er dette MDPV, men det kan også være methylonepyrovalerone eller mephedrone.

Blandingen er blitt populær i Nord-Amerika de siste åra blant annet fordi det har vært mulig å kjøpe det lovlig over nettet, men den siste tida har myndighetene i USA og Canada begynt å stramme inn lovverket.

Designerdopet fikk angivelig navnet sitt fordi det ble pakket i badesaltpakker, slik at det kunne sendes i posten uten at det skulle vekke oppsikt.

Ifølge USAs nasjonale narkotikamisbrukinstitutt (NIDA) ser det ut til at de mest ødeleggende effektene oppnås når brukeren får i seg stoffet gjennom nesen eller intravenøst.

- Kjemikaliene oppfører seg som sentralstimulerende dop i hjernen og blir til tider kalt et alternativ til kokain, og utgjør derfor en stor fare for misbruk og avhengighet, skriver NIDA.

Den amerikanske marinen advarer i kampanjen også mot å bruke «krydder», syntetisk hasj. Det er langt sterkere enn vanlig hasj og beskrives som meget farlig.