Badet i penger - fikk støtte fra staten

Billetthaiene i Euroteam veltet seg i penger, og håvet inn fra Innovasjon Norge.

OMSATTE FOR 221 MILLIONER: Euroteams råeste år noen sinne ble startet med at datterselskapet Wellcom fikk tilgang til over 400 000 skattekroner. Foto: Privat
OMSATTE FOR 221 MILLIONER: Euroteams råeste år noen sinne ble startet med at datterselskapet Wellcom fikk tilgang til over 400 000 skattekroner. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går kunne Dagbladet avsløre hvordan Euroteam hadde utarbeidet et organisert system for bestilling av billetter til VM i Tyskland i 2006 under falskt navn. De ansatte i datterselskapet Euroteam Travel fikk en punktvis instruks i hvordan de skulle skape nye, billettkjøpende svensker. Dette selskapet var deleid av Dyrøy kommune under navnet Wellcom.

Og i januar 2006 ble en Euroteam-ansatt stoppet på Gardermoen med over 500 000 i kontanter - på vei til å gjennomføre en lukrativ kontanthandel i Egypt. Under det påfølgende VM i Tyskland kunne de ansatte bokstavelig talt bade i penger.

Hvem som finansierte moroa?

Direkte støtte Det gjorde de norske skattebetalerne, gjennom støttemidler fra Innovasjon Norge. Wellcom fikk støtte både i form av et lån på kroner 140 000,-, og et tilskudd på totalt kroner 264 000,-.

Til sammen fikk altså billetthaiene tilgang til 404 000 skattekroner. Dette til firmaet som organiserte billettinnkjøp under falskt navn - mens de var deleid av Dyrøy kommune.

I 2006 hadde Euroteam AS en omsetning på over 220 millioner kroner. Det registrerte overskuddet var på nærmere 13 millioner kroner. Men i Dyrøy, virksomheten staten valgte å støtte, gikk feiringa fort over.

VIRKELIGHETEN: Dette bildet er tatt hos Euroteams lokaler i Tyskland i 2006. Foto: Privat
VIRKELIGHETEN: Dette bildet er tatt hos Euroteams lokaler i Tyskland i 2006. Foto: Privat Vis mer

For den delen av virksomheten kommunen satt som deleier i, og Innovasjon Norge støttet økonomisk, hadde minimal omsetning og gikk i minus. Det til tross for at varen det ble handlet med, blant annet var svært lukrative fotballbilletter.

Involvert Dagbladet har de siste to ukene kunnet publisere en rekke bilder som viser hvilke økonomiske forhold de Euroteam-ansatte boltret seg under VM i Tyskland.

Dagbladet vet at minst en av personene bak Wellcom finnes i bildematerialet, og at vedkommende var direkte involvert i distribusjon av billetter under VM.

Senior- kommunikasjonsrådgiver Jan Mykleset i Innovasjon Norge sier han kun vil uttale seg på generelt grunnlag.

- Generelt kan det sies at Innovasjon Norge ga lån og tilskudd til foretaket fordi søknaden presenterte planer for bedriftsetablering som var innenfor de områder vi kunne finansiere, skriver Mykleset i en e-post.

Enkel sjekk - I tillegg ønsket vi å bidra til etablering av nye arbeidsplasser i Dyrøy, legger han til.

I vilkårene for tilskuddet heter det at «tilbudet vil kunne bortfalle helt eller delvis dersom tilskuddsmottager uten skriftlig forhåndssamtykke fra Innovasjon Norge endrer planene som ligger til grunn for tilbudet»

MILLIONENE FLØT: Innovasjon Norge ante ikke hvem som sto bak Wellcom, som Norge støttet. Foto: Privat
MILLIONENE FLØT: Innovasjon Norge ante ikke hvem som sto bak Wellcom, som Norge støttet. Foto: Privat Vis mer

Ett rollesøk i en firmadatabase og tre minutter på søkemotorene Kvasir eller Google ville avslørt at Wellcom tilhørte Euroteam-sfæren - og at morselskapet hadde vært gjenstand for bred, kritisk mediedekning også lenge før de søkte om støtte hos Innovasjon Norge.

- Vår vurdering var at vi hadde tilstrekkelig kunnskap om selskapet og deres planer til å innvilge støtte, skriver Mykleset i Innovasjon Norge til Dagbladet.

- Et Google-søk på Euroteam AS var helt uaktuelt i 2005.

FIKK INSTRUKS: Hugo Fossen jobbet i Wellcom. Han sa i Dagbladet i går at de ansatte ble svært opprørt over å bli bedt om å bestille billetter i falskt navn. Foto: Morten Berg Hansen/Bladet Vesterålen
FIKK INSTRUKS: Hugo Fossen jobbet i Wellcom. Han sa i Dagbladet i går at de ansatte ble svært opprørt over å bli bedt om å bestille billetter i falskt navn. Foto: Morten Berg Hansen/Bladet Vesterålen Vis mer