Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feilaktig siktelse

Badet med datteren, ble siktet

Håvard (44) ble mistenkt for å ta overgrepsbilder.

UTFARTSSTED: Devlebukta på Lade i Trondheim er et populært utfartssted. Det var her Wigtil ble oppsøkt av politiet første gang. Illustrasjonsfoto: Google Street View
UTFARTSSTED: Devlebukta på Lade i Trondheim er et populært utfartssted. Det var her Wigtil ble oppsøkt av politiet første gang. Illustrasjonsfoto: Google Street View Vis mer

Håvard Wigtil (44) fra Trondheim dro på en improvisert badetur med sin åtteårige datter - og kom hjem igjen med status som siktet for å ha tatt overgrepsbilder.

- Dette har kanskje vært den mest absurde kvelden i mitt liv, skriver Wigtil i en lang tråd på Twitter.

Etter et døgn er saken nå foreslått henlagt - men ikke før familiefaren hadde fått beslaglagt mobilen, blitt avhørt av uniformert politi foran blokka der han bor, og levd i uvisshet.

- Respektløst

- Uniformert politi fotfølger oss hjem fra lekeplassen vi er på. Når vi kommer hjem, må jeg vente sammen med uniformert politi i lobbyen på blokka vi bor i en time mens de avklarer med jurist. Jeg ber om at jeg og betjenten som passer på meg kan vente inne i leiligheten vår i stedet på et eget rom, men det vil de ikke godta, forteller Wigtil til Dagbladet.

POLITIHUSET: Avgjørelsen om å straffeforfølge Wigtil ble fattet på politihuset i Trondheim.
Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
POLITIHUSET: Avgjørelsen om å straffeforfølge Wigtil ble fattet på politihuset i Trondheim. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg blir behandlet som en farlig forbryter som kan rømme når som helst, og det er nedverdigende og fullstendig unødvendig. Jeg har samarbeidet hele veien og vært rolig og sindig. Dette er respektløst, sier familiefaren.

- Saken er foreslått henlagt av jurist. Det foreligger ikke grunnlag for straffeforfølgelse, opplyser Arve Vagnild, leder for krimvakta ved Sentrum politistasjon i Trondheim, til Dagbladet.

Han understreker:

- Det er beklagelig at han fikk en sånn opplevelse av saken, men vi måtte like fullt følge opp meldingen, og sikter til bekymringsmeldingen politiet fikk om far og datter på stranda.

I en tidligere versjon av denne artikkelen gikk det fram at saken er besluttet henlagt. Fredag ettermiddag korrigerer Trøndelag politidistrikt at etterforskningen er avsluttet, og at påtaleavgjørelsen vil følge innen kort tid. Det betyr at saken formelt sett ikke er besluttet henlagt på nåværende tidspunkt.

Sendte bilder

Det var i går 44-åringen og hans autistiske datter etter et innfall dro til utfartsstedet Devlebukta i det fine været. Siden turen var improvisert, hadde far og datter heller ikke med seg badetøy, og datteren badet derfor naken.

- Det er ikke så farlig for henne, hun har et ganske avslappet forhold til nakenhet og begynner å kle av seg. Klærne kommer av, og det vasses og lekes med leire i fjæra, skriver familiefaren.

Wigtil sendte nå et par bilder av datteren hjem til kona.

- Jeg sender ett bilde hjem for å si at badesesongen er i gang, og et annet for å si at det må dusjes etterpå, skriver han.

- Koreografi

Nå stoppet en politibil på toppen av stien, og til sin store overraskelse var patruljen i Devlebukta på grunn av ham; han antar at det er de to joggende kvinnene i nærheten som har funnet oppførselen hans mistenkelig, og varslet politiet.

- Det viser seg (antar jeg) at de to damene som drev trening i bakken over stranda, syntes at en autist i fri dressur og en far som tar to bilder av det, var såpass mistenkelig at de har rapportert til politiet at her driver noen og lager overgrepsbilder, skriver han.

Seinere kom det fram at melderne mente han hadde gitt datteren koreografi på hvordan hun skulle posere på bildene.

- Dere som kjenner henne, kan lukke øynene og prøve å se for dere at det hadde gått an, skriver 44-åringen.

Ransaking

Wigtil prøvde nå å forklare situasjonen for den ene betjenten - som nå insisterte på å få se innholdet på telefonen.

- «Det føles litt som en ransaking», sier jeg. Det kan hun bekrefte at det er, skriver 44-åringen.

Wigtil låste nå opp telefonen og viste fram de to bildene han hadde sendt til kona, samt bildene foran dem i kamerarullen.

Etter at betjentene var ferdige med å kikke på bildene hans, fikk han mobilen tilbake og gikk med datteren til lekeplassen. Men situasjonen var ikke over med det - etter en stund ringte politiet og ville snakke snakke med ham igjen.

- Med ei superstressa jente foran og en betjent bak toger vi tilbake til leiligheten. De snakker litt med ei kone som er veldig overrasket over å få besøk, og vil snakke mer med meg etterpå. Men før de skal snakke mer med meg, må de avklare noe, skriver 44-åringen.

Avhørt i bilen

Wigtil tilbød politifolkene å komme inn mens de ventet på avklaringen. Men de insisterte på at han skulle vente ute i glasslobbyen til blokka, med en uniformert betjent like ved. I tillegg sto en uniformert bil med ytterligere to betjenter parkert like utenfor.

- Det føltes som en evighet, men er kanskje bare en time, skriver han.

Han fikk nå kunngjort at betjentene hadde konferert med en jurist. Konklusjonen var at han skulle avhøres formelt, og at telefonen var beslaglagt.

Familiefaren var nå siktet etter straffelovens paragraf 311, om seksualisert framstilling av barn. Han ble avhørt i en halvtime i politibilen utenfor blokka.

- Jeg sier at jeg ikke trenger advokat nå, og svarer «nei» på om jeg erkjenner straffskyld, skriver han.

Jannicke Evjen Olsen, jourhavende jurist ved Trøndelag politidistrikt, bekrefter overfor Adresseavisen at Wigtil på dette tidspunktet var siktet i saken.

- Han fikk status som siktet siden mobilen ble beslaglagt, og det er et tvangsmiddel som gir siktet-status, forklarer politiadvokaten overfor avisa.

- Surrealistisk

Også barnevernsvakta ble nå rutinemessig varslet om saken. Wigtil fikk gå etter avhøret, men gikk til sengs onsdag som siktet.

- Det er så surrealistisk at en normal ettermiddag på stranda kunne kunne ende her, situasjonsvurderingen fra [Trøndelag politidistrikt] står til stryk. Dette skulle vært løst etter 5 minutter, skriver han.

Wigtil, som har dratt til Fosenhalvøya for langhelga, vurderer å levere en skriftlig klage på politiet.

- Rimelig ut fra premissene

Krimvaktleder Vagnild får forelagt spørsmål om framgangsmåten overfor Wigtil var formålstjenlig, særlig med tanke på at saken nå er foreslått henlagt.

- Denne typen meldinger må vi respondere på, og undersøke hvorvidt det har skjedd noe straffbart. Her var det ikke grunnlag for å videre etterforskning, sier han til Dagbladet.

- Sto reaksjonen i rimelig forhold til sakens natur?

- Ut fra premissene som ble forelagt politiet, gjorde de det, sier Vagnild.

Krimvaktlederen presiserer at det er fritt fram for Wigtil å anmelde, skulle han ønske det.

- Ikke så enkelt

Wigtil sier han ikke har noe problem med at de som varslet, sa ifra til politiet.

- Jeg skulle ønske at de hadde sett litt nøyere på oss, og observert min og min datters atferd litt bedre, så hadde de kanskje skjønt at dette ikke var det de trodde, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg skjønner at dette ikke er så enkelt, men det aller beste er kanskje hvis folk tør å snakke med oss hvis de ser noe rart. De trenger ikke å konfrontere med en mistanke, men bare slå av en generell prat, så kan mye avklares selv uten å måtte stille ubehagelige spørsmål.

- Burde ha avsluttet

- Hva synes du om politiets vurderingsevne og framgangsmåte overfor deg?

- Det store problemet her er at politiet - etter å ha fått en forklaring fra meg, informasjon om autisme og hvordan det arter seg for vår datter, og fått sett bilder, meldingstråden, og hatt full tilgang til telefonen min - ikke kan avslutte saken der og da, svarer Wigtil, og utdyper:

- Det er tre politibetjenter pluss en jurist på kontoret som sammen tenker at dette skal vi gå videre med. Ut fra de to bildene og hvor uskyldige de er, tenker jeg at politiet i Trondheim konkluderer med at ethvert blide av et nakent barn er straffbart, selv om det bare deles med barnets mor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!