Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Badet med jentene i Baneheia

På den korte badeturen møtte de to mennene de blide småjentene i Baneheia. Det var siste gang Stine Sofie og Lena ble sett i live av andre enn sine drapsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hei, skal dere også bade, spurte den ene av jentene den 27 år gamle investorrådgiveren som jogget til 3. Stampe sammen med sin to år eldre kamerat for å kjøle seg ned etter en økt på treningsstudio fredag 19. mai 2000.

- De var veldig kontaktsøkende og blide, fortalte 27-åringen i Agder lagmannsrett tirsdag, da ankesaken etter Baneheia-drapene gikk inn i sin tredje uke.

Stille gråt

Det er første gang de to mennene forteller retten om sitt møte med Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Ingen av dem vitnet i byretten da Viggo Kristiansen (22) ble dømt til 21 års fengsel og ti års sikring og Jan Helge Andersen (21) til 17 års fengsel for drapene og voldtektene.

Badesesongen var så vidt startet i idylliske Baneheia denne maikvelden.

- Det var fremdeles kaldt i vannet. Jeg sto en stund på brygga og tenkte meg om før jeg hoppet ut i, forklarte 27-åringen i retten.

Bildet av møtet mellom småjentene og de siste vitnene fikk Ada Sofie Sørstrønen, mor til Stine Sofie, til å bøye hodet i stille gråt der hun følger ankesaken fra første tilhørerbenk. Hennes mann la en trøstende arm rundt kona da vitnet fortalte om de blide småjentene.

Sikker på tida

- Jeg er veldig sikker på tidspunktene for når vi badet i stampa, fordi jeg hadde en avtale i sentrum klokken 19, sa investorrådgiveren.

Han forklarte at de to kom til 3. Stampe en gang mellom klokka 18.35 og 18.40, trolig nærmere det førstnevnte tidspunktet. Etter ti minutters bading kledde de på seg. De forlot jentene med et «ha det» en gang mellom 18.45 og 18.50, nok en gang nærmest det førstnevnte tidspunktet, forklarte han.

Jentene var da i ferd med å avslutte badingen, sa 27-åringen og 29-åringen som også vitnet tirsdag.

«Tikkende bombe»

Tirsdag fikk juryen høre flere av vitnene fra byrettsbehandlingen i Kristiansand, som den gang serverte en rekke poenger som aktor, førstestatsadvokat Edward Dahl, refererte til i sin avslutningsprosedyre.

Blant dem var Tor Jones (38), som holdt fast på sin beskrivelse av Viggo Kristiansen som en «tikkende bombe».

Jones serverte også et nytt poeng i lagmannsretten, da han fortalte at Kristiansen en gang hadde vist nazihilsen til ham og hans familie.

Jones fortalte at Kristiansen og Andersen løp rundt i nabolaget ikledd militærklær, «mens de viftet med armene og brølte til damene». Andersen holdt seg litt i bakgrunnen, men «syntes det hele var storveis».

- Det som var barnestreker da guttene var 13-14 år, ble skremmende da de ble 17-18 år. Kristiansen virket å være i ubalanse. Svært aggressiv, kanskje frustrert og full av aggresjon, sa Jones.

På spørsmål fra Kristiansens medforsvarer, advokat Svein A. Hagen, sa Jones at han baserte utsagnene på observasjon. Jones har jobbet som miljøarbeider ved akuttpsykiatrisk avdeling ved Vest-Agder sykehus i 13 år.

Tre personligheter

Christian Helliksen er for tiden HV-aspirant, og stilte i uniform i lagmannsretten. Også Helliksen tegnet et bilde i tråd med forklaringen han ga til byretten, da han la ut om Viggo Kristiansens tre personligheter:

- Det var «snill og grei-Viggo», «full av faen-Viggo» og «militær-Viggo».

Helliksen har kjent begge de tiltalte fra de lekte i sandkassen. I senere år delte de først og fremst interessen for militæret. Derfor var det også naturlig for ham å ringe Kristiansen søndag 21. mai for å høre om de skulle delta i leteaksjonen.

- Men Viggo trakk det ut. Han ville heller drikke kaffe, sa Helliksen.

Ankesaken i Agder lagmannsrett handler om Kristiansens skyld, og deretter eventuelle straffeutmåling. Andersen har tilstått, og ankesaken for ham dreier seg derfor kun om lengden på straffen.

(NTB)

Hele Norges coronakart