Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Badstu funker ikke

- Scientologene løser ikke narkoproblemene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utallige menneskemøter gjennom 28 år, med flere hundre rusavhengige, har vi i Tyrilistiftelsen lært oss mye. Mest av alt har vi forstått at mennesker med omfattende livsvansker er mer enn bare det vi ser ved det første møtet.

Det bor et endringspotensiale i oss alle. Vi besitter krefter og ressurser som uvurderlige! Betydningen av å bli sett, hørt, respektert og verdsatt som de vi er, og det å få være en del av et fellesskap er uerstattelig for oss alle. Vissheten om dette gjør oss ydmyke i møtet med de som trenger behandling.

Noe må ha gått oss hus forbi - eller er vi «uvitende og har mangelfulle kunnskaper», som Ole Thiemer, leder av Narconon Danmark, sier, når vi kjenner motstand mot programmet deres?

«Svette ut stoffer og dårlige minner fra kroppen»: Ingen ting ville vært bedre enn om det fantes en metode eller kur som ”vasket ut rusavhengigheten”.

Tenk hvilke menneskelige lidelser som kunne ha vært spart og hvilke resultater vi kunne ha oppnådd dersom badstue, vitaminer og mineraler var løsningen på folks rusavhengighet! Tyrili hadde vært de første til å slutte opp om opplegget dersom vi faktisk trodde og erfarte at dette var sannheten og løsningen.

For de som mener at dette fyller et behov i markedet, forstår vi at det lyder som vakker musikk. Et Badstuekurs på 20 til 30 dager med en prislapp på kr 180 - 200 000,- er en rimelig behandling - særlig i en tid hvor anbud, pris, kortere behandlingstid og effektive kostnader er mantra i behandling av mennesker som har behov for tjenester innenfor somatikk, psykiatri, rusbehandling, eldreomsorg osv.

Men tro oss - vi har ikke funnet de enkle løsningene på ekstreme livssituasjoner!

Nå er det scientologene som har funnet svaret. I sitt hefte «Veien til lykke», hevder de at det blir mindre kaos og vold når folk leser dette, de viser også til konflikten mellom Israel og Palestina….. For de fleste av oss beveger konflikten i Midt-Østen seg fra vondt til verre og hvor menneskelige lidelser overgår det meste. Hva er det Narconon gjør som vi ikke får med oss?

FINNES INGEN RASKE LØSNINGER: - Tenk hvilke menneskelige lidelser som kunne ha vært spart og hvilke resultater vi kunne ha oppnådd dersom badstue, vitaminer og mineraler var løsningen på folks rusavhengighet, slik Narconon mener, skriver Tyrilistiftelsen. Foto: Scanpix
FINNES INGEN RASKE LØSNINGER: - Tenk hvilke menneskelige lidelser som kunne ha vært spart og hvilke resultater vi kunne ha oppnådd dersom badstue, vitaminer og mineraler var løsningen på folks rusavhengighet, slik Narconon mener, skriver Tyrilistiftelsen. Foto: Scanpix Vis mer

Det er ikke mange år siden norske kommuner sendte rusavhengige til ulike Patriarksteder i Frankrike og Spania - dette ble også sett på som god behandling og det var billig. I ettertid har det vist seg at «de gode resultatene» har gått i oppløsning, guruen bak Patriarken ble avsatt og landsforvist fra Frankrike og mange rusavhengige har slitt med traumer etter det de ble utsatt for.

Mange kommuner benyttet også ulike behandlingssteder i Danmark i slutten av 1990 årene, blant annet for avrusning og opptrapping på metadon. Dette ble også sett på som gode og fleksible løsninger til en billig penge. Etter massiv kritikk av uverdige forhold og mangelfull behandling, opphørte også dette.

Nå er vi i gang - på nytt. Når skal vi lære? Når skal vi forstå at «kvikkfiks-løsninger» ikke skaper varig endring?

Slik jobber Tyrili

Tyrili er, i utgangspunktet, glad for nye initiativer fra ulike behandlingssteder. Ulike syn, forståelsesmåter og meninger utvikler oss. Ingen av oss eier noen sannheter. Ulikheter skaper muligheter, MEN i møtet med sårbare mennesker må kunnskap, forskning, erfaring og en stor porsjon ydmykhet ligge til grunn for innholdet i den behandlingen vi tilbyr. Dette er grunnleggende i all Tyrilis praksis!

Vi må forstå kraften som ligger i rusmiddelavhengigheten og samtidig se det hele mennesket med sin historie, erfaring og ressurser. Dersom våre elever skal oppnå målene sine om bedret livsmestring må de også lære seg sosiale ferdigheter, de må bearbeide traumer og opplevelser fra barndom og i fra misbruket, ta tak i ulike sider ved sin fysiske og psykiske helse og de må få tro på egne evner, ferdigheter og muligheter.

Derfor må vi, i vår forståelse av rusmiddelavhengighet, se det hele mennesket med all sin kompleksitet og mangfold.

Innholdsmessig tilbyr vi:

o Kartlegging / utredning av avhengighetsproblematikk og eventuell tilleggsproblematikk.

o Adekvat behandling for avhengighet og eventuelle tilleggsproblemer, individuelt og i gruppe.

o Oppfølging / dagbehandling etter døgnbehandling.

o Avstand til rusmiljøer og misbrukerkultur.

Tyrili ser på stabile og tydelige behandlingsrelasjoner som en forutsetning for å lykkes i et omfattende endringsarbeid. Det at hver enkelt elev føler seg møtt, sett og respekter som et unikt menneske av engasjerte og kunnskapsrike behandlere, skaper tro på egne muligheter og mobiliserer styrke til å gjennomføre en omfattende og krevende behandlingsprosess. Det finnes ikke noe fastlagt program eller faser i Tyrili, innhold og tid er individuelt tilrettelagt. Fordi Tyrili består av mange ulike enheter har vi også mulighet til å tilby stor grad av fleksibilitet, både når det gjelder innhold og type plass avhengig av den enkeltes behov i ulike stadier av behandlingsforløpet.

Fellesskapet med de andre elevene skaper tilhørighet, trygghet, sosial kontroll og er en viktig treningsarena for mellommenneskelige forhold. Tyrili representerer et inkluderende og solidarisk behandlingsfellesskap der det skapes rom for at ulike mennesker skal få lov til å være ulike og hvor det finnes rom og plass enten man sliter med ulike former for psykiske plager eller bruker ulike typer medisiner. Det er ingen som blir skrevet ut av Tyrili når de viser frem problemene sine og tilbakefall blir derfor også håndtert individuelt, avhengig av den enkeltes ståsted og fungering.

Når det gjelder familie og nettverk trekkes disse inn i behandlingsprosessen som viktige ressurser der det er mulig. Tyrili har åpne behandlingsfellesskaper der det legges vekt på trivsel og trygghet, og familie og venner blir ofte en del av dette fellesskapet.

Elevene i Tyrili har sammensatt og omfattende problematikk. De aller fleste sliter med tilleggsproblematikk knyttet til annen avhengighetsproblematikk, somatiske sykdommer, psykisk helse, sosiale vansker, atferdsvansker, kriminalitet, aggresjon, vanskelige familiekonstellasjoner osv. Tyrili tilbyr integrert behandling, vi har erfart at ulike typer problematikk bør behandles innenfor det samme systemet, men at spesialkompetanse hentes inn ved behov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!