Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bææ, jeg er et rådyr!

KRISTIANSAND (Dagbladet): Lam nr. 571 er ikke innstilt på å bli fårikål med det første. Sauen gjør seg kostbar og tror den er rådyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lam 571 fra grenda Midtbø på grensen mellom Tvedestrand og Vegårshei stikker av straks bonden plasserer ulldotten sammen med de andre sauene. Da rømmer den til rådyrflokken oppe i lia.

Lam 571 kom bort fra sauemora i våres. Lenge trodde sauebonde Erling Lilleholt og kona Ingeborg at reven hadde gjort kål på fåret.

Men utpå sommeren dukket lammet opp igjen. Som rådyr!

- Rådyrflokken må ha tatt til seg lammet. Sannsynligvis har sauen fått rådyrmelk for å overleve. Da den kom tilbake skjønte den ikke at den var sau, sier Ingeborg Lilleholt.
Lammet er ikke fullt så sky som de ekte rådyrene i flokken. Utskuddet lar seg lokke når det legges ut brødskalker, mens rådyrene holder seg i bakgrunnen.

Rådyrene hylte som besatte da Lam 571 hadde vært hos menneskene og blitt utstyrt med bjelle. De ble livredde for bjella som skramlet rundt halsen til adoptivbarnet.
Etter en times tid roet de seg og etter hvert har rådyrene vent seg til bråket.

Hendelsen i de dype skogene på Agder beskrives som svært uvanlig.

- Det er ikke uvanlig at pattedyr dier avkom som ikke er deres eget. Men jeg har aldri hørt om noe tilsvarende. Det kan dreie seg om en rådyrmor som har mistet kalven sin og som har fått morsfølelser overfor sauen, sier biolog John Unsgaard til Agderposten.

<B>UNDER COVER:</B> Lam 571 lar seg villig vekk lokke til gards når det blir lagt ut brødskalker. Men ellers gjør skinnpelsen seg kostbar.<br>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling