Bærbar ISDN-linje

Har du rundt 75 000 kroner til overs kan du nå sende e-post fra Sahara, surfe på nettet i regnskogen i Brasil og holde videokonferanse fra Himalaya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det vanket champagne, kanapeer og Lars Andreas Larssen-monolog på de som var møtt opp for å overvære Telenors lansering av GAN (Global Area Network) - en bærbar ISDN-linje, for å si det enkelt.

Drøyt fire kilo tung og på størrelse med en bærbar PC er den tekniske innretningen som lar deg snakke i telefon, fakse eller overføre data fra nesten hvor som helst i verden.

Men må du sende noe fra Nord- eller Sydpolen fungerer derimot boksen dårlig.

Bærbar ISDN-linje

GAN er enkelt fortalt et nytt globalt kommunikasjonssystem fra Telenor. GAN lar brukerne overføre høyhastighetsdata opp til 64 kilobit eller snakke i telefonen via satelitt. Systemet er det første i sitt slag i verden, og karakteriseres som en mobil ISDN-linje.

Heretter kan du for eksempel ta med deg den bærbare PC-en din, klatre opp på en fjelltopp hvor som helst i verden, og sende e-post til mor med bildevedlegg.

For profesjonelle

Lav vekt og bedre brukervennlighet til tross, du skal være spesielt interessert for å kjøpe den nye vidunderboksen.

- Prisen for en terminal vil ligge på 10 000 U.S dollar (over 75 000 kroner) i salg, sier Camilla Sommerfeldt, produktansvarlig hos NERA SatCom. Selskapet er de første som har en terminal klart for salg, men to konkurrenter er hakk i hæl.

Telenor regner med at det er særlig hjelpearbeidere og journalister ute på oppdrag som vil ha nytte av boksen. Den fungerer overalt i verden, bare antenna har fri sikt til satelitten. Den skal visstnok tåle lett løvverk...

Selv om du nå kan surfe på nettet på en øde øy i Karibia, koster det flesk. Dataoverføringen koster sju dollar per minutt.

ANTENNA: Trenger fri sikt for å fungerer, men skaffer deg kontakt overalt - bortsett fra på polene.
BOKSEN: For rundt 75 000 kroner kan du med denne boksen og den tilhørende antenna holde deg oppdatert verden over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer