Bærbar ISDN-linje

Har du rundt 75 000 kroner til overs kan du nå sende e-post fra Sahara, surfe på nettet i regnskogen i Brasil og holde videokonferanse fra Himalaya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vanket champagne, kanapeer og Lars Andreas Larssen-monolog på de som var møtt opp for å overvære Telenors lansering av GAN (Global Area Network) - en bærbar ISDN-linje, for å si det enkelt.

Drøyt fire kilo tung og på størrelse med en bærbar PC er den tekniske innretningen som lar deg snakke i telefon, fakse eller overføre data fra nesten hvor som helst i verden.

Men må du sende noe fra Nord- eller Sydpolen fungerer derimot boksen dårlig.

Bærbar ISDN-linje

GAN er enkelt fortalt et nytt globalt kommunikasjonssystem fra Telenor. GAN lar brukerne overføre høyhastighetsdata opp til 64 kilobit eller snakke i telefonen via satelitt. Systemet er det første i sitt slag i verden, og karakteriseres som en mobil ISDN-linje.

Heretter kan du for eksempel ta med deg den bærbare PC-en din, klatre opp på en fjelltopp hvor som helst i verden, og sende e-post til mor med bildevedlegg.

For profesjonelle

Lav vekt og bedre brukervennlighet til tross, du skal være spesielt interessert for å kjøpe den nye vidunderboksen.

- Prisen for en terminal vil ligge på 10 000 U.S dollar (over 75 000 kroner) i salg, sier Camilla Sommerfeldt, produktansvarlig hos NERA SatCom. Selskapet er de første som har en terminal klart for salg, men to konkurrenter er hakk i hæl.

Telenor regner med at det er særlig hjelpearbeidere og journalister ute på oppdrag som vil ha nytte av boksen. Den fungerer overalt i verden, bare antenna har fri sikt til satelitten. Den skal visstnok tåle lett løvverk...

Selv om du nå kan surfe på nettet på en øde øy i Karibia, koster det flesk. Dataoverføringen koster sju dollar per minutt.

ANTENNA: Trenger fri sikt for å fungerer, men skaffer deg kontakt overalt - bortsett fra på polene.
BOKSEN: For rundt 75 000 kroner kan du med denne boksen og den tilhørende antenna holde deg oppdatert verden over.