Bære eller briste for Berlusconi

Kassasjonsretten i Italia avgjør nå om det politiske livet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi er slutt eller ikke. Overraskelser kan ikke utelukkes.

AVGJØRENDE: Advokaten til tidligere statsminister Silvio Berlusconi, Franco Coppi, kommer ut av Kassasjonsretten foran en tallrik flokk  av journalister fra inn- og utland. Kjennelsen i denne domstolen er avgjørende for om Berlusconi kan fortsette i italiensk politikk eller ikke. Foto:  AFP / Scanpix / ANDREAS SOLARO
AVGJØRENDE: Advokaten til tidligere statsminister Silvio Berlusconi, Franco Coppi, kommer ut av Kassasjonsretten foran en tallrik flokk av journalister fra inn- og utland. Kjennelsen i denne domstolen er avgjørende for om Berlusconi kan fortsette i italiensk politikk eller ikke. Foto: AFP / Scanpix / ANDREAS SOLAROVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

76 år gamle Berlusconi er i to rettsinstanser dømt til fire års fengsel og fem års forbud mot å inneha offentlige verv, noe som i hans alder ville sette sluttstrek for å vende tilbake til politikken. Han er dømt for skattesvindel i handel med fjernsynsrettigheter. Hans selskap Mediaset unndro rundt sju millioner euro i skatt, som ble sendt til hans konti i utlandet, da man kjøpte rettighetene til filmer fra USA mellom 2002 og 2003, framgår det av dommen.

Nå er det opp til Kassasjonsretten, den øverste domstolen i ankesaker, om dommen skal opprettholdes, endres eller forkastes. Kjennelsen faller i dag, trolig i formiddag.

Slippe unna?
Berlusconi har i de siste månedene på alle vis forsøkt å skaffe seg «et politisk leidebrev», en avtale om å få en form for politisk vern mot domstolene i bytte mot noe annet. Hans rådgivere har spredd en trussel fra «Ridderen», som han kalles: «Hvis jeg faller, så faller regjeringa!» Men det virker som om han ikke har lykkes.

Statsminister Enrico Letta er nå avhengig av støtte i Senatet fra Berlusconis parti for å regjere. Som en telefon-svarer har han gjentatt at Berlusconis skjebne i retten ikke har noen følger for hans regjering. Men det er det ytterst få som tror på.

Godkjenne dommen
I dommen på fire års fengsel er bare ett år ubetinget, og med hans alder ville det ende i en form for husarrest. Men fem års forbud mot offentlige verv ville knekke ham politisk. Han ville måtte gå av som senator, ikke stille til valg igjen og ikke lede partiet sitt, Frihetens Folk (PdL), som uten «Ridderen» er dømt til undergang.

Men i Italia er politikken og jusen mer innfløkt. Hvis dommen opprettholdes må Parlamentet godkjenne den. Det vil skje i hemmelig avstemning. og da kan enkelte folkevalgte være mottakelig for press eller «gaver». Berlusconi står allerede tiltalt i en domstol i Napoli for å ha bestukket senator Sergio de Gregorio, angivelig med tre millioner euro, for å bidra til å velte regjeringa til Romano Prodi (2006 — 2008).

Kortere karantene?
Aktor i Kassasjonsretten, Antonello Mura, har i sitt innlegg foran dommerne i dag opprettholdt påstandene om fengsel for Berlusconi og hans tre medtiltalte. Men Maura gikk inn for å korte ned forbudet mot politiske verv for Berlusconi fra fem til tre år. Dommerne trenger imidlertid ikke ta hensyn til dette.

Med kortere tid i politisk karantene kan Berlusconi litt lettere komme tilbake til det politiske livet, men bare litt. Nå er det først Kassasjonsretten og så parlamentet som avgjør hans skjebne. Men så venter fire andre saker som går for domstolene på den tidligere statsministeren.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.