Bære eller briste

Høstens kommunevalg kan bli avgjørende for Høyre-leder Erna Solberg, skriver Stein Aabø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg har ikke lyst til å kople sin egen skjebne som Høyre-leder til utfallet av høstens kommunevalg. Særlig ikke i forbindelse med landsmøtet som starter i dag. Hun og den øvrige Høyre-ledelse har nok forutsett hvordan titler som «Siste sjans for Erna» vil virke inn på partiet foran en valgkamp. Men hun har selv bidratt til det. Hennes egne uttalelser om dette venter bare på å bli målt mot selve resultatet. Selv om summen av aprilmålinger i år ligger fire prosent høyere for Høyre enn de bedrøvelige aprilmålingene i fjor, og selv om de siste meningsmålingene som viser Høyres oppslutning ved kommune- og ikke stortingsvalg, er oppløftende, er Erna avhengig av et godt valg for å kunne samle troppene bak seg til stortingsvalget i 2009.

Nå er det ting som tyder på at Høyre kan komme til å gjøre et brukbart valg. Høyres hovedkonkurrent, Fremskrittspartiet, har i det siste vist sviktende formkurve. Dessuten vet vi, og får bekreftet av nevnte målinger, at Frp alltid gjør det dårligere i kommune- og fylkestingsvalg enn ved stortingsvalg. For Høyre er det omvendt. Kommunevalgene var tidligere Høyre-leder Jan Petersens lille luftlomme i en surstoffattig og slem verden. Aldri glippet hans øyne ivrigere enn da Høyre hadde fått mer enn 20 prosents oppslutning og det tok til å likne noe. Og sjelden følte vi mer med ham enn da riksmålingene lå mellom 10 og 14 prosent. Da var velgerne rent ut sagt udannede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer