Bærekraftig:  Investeringer i selskaper som arbeider  med bærekraftig teknologi kan nå 1000 mrd. dollar på få år.  REUTERS/Marcelo del Pozo (SPAIN)
Bærekraftig: Investeringer i selskaper som arbeider med bærekraftig teknologi kan nå 1000 mrd. dollar på få år. REUTERS/Marcelo del Pozo (SPAIN)Vis mer

- Bærekraftige investeringer snart større enn Oljefondet

Analytikere venter at investeringskategorien vil utgjøre over 1.000 milliarder dollar om få år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Noen inkluderer mer tradisjonelle sosialt ansvarlige investeringer. Noen snakker om det som en aktivaklasse. Andre ser på det som en linse vi vurderer alle aktivaklasser gjennom.

- I fremtiden vil alle investeringer skje i tråd med investorenes egne verdier og for å oppnå en effekt.

Det uttalte Jed Emerson, en pionér på området «impact investing» vet et seminar hos Grieg Investor før påske, ifølge Finansavisen.

- For et par år siden sa JP Morgan i en rapport at denne finanskategorien vil utgjøre i nabolaget av 1.000 milliarder dollar innen 2018-2020, sier han videre.

Til sammenligning utgjør hovedindeksen på Oslo Børs et par tusen milliarder kroner.

Hva oppnår du ved å bruke denne linsen, i stedet for å investere på gamlemåten og bruke avkastningen til å nå andre mål?

- Jeg vil argumentere for at de fleste ikke investerer for å tjene penger, men for å bruke penger til å nå andre mål, sier Emerson, og fortsetter:

- Hvis du ikke tilnærmer deg investeringer på en integrert måte, og tar hensyn til hva du til syvende og sist ønsker å gjøre, risikerer du ofte å investere i muligheter som står i kontrast til det formålet du har for kapital.

Emerson, som i 11 år jobbet i Privat Equity selskapet KKR påpeker at bærekraftige forretningsmodeller øker den marginale verdien for investorer og at det er relativt enkelt å forvalte familieformuer og større institusjonelle fond på denne måten.

Seniorrådgiver i Grieg Investor tror bevegelsen vil få betydning for investorer de neste årene.

- Tradisjonelle gavemodeller innen filantropi vil fortsatt ha sin misjon, men aktiv balansebruk «garantert» vil bli vanligere i Norge, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Leder an i Norges nye helseelite
Er du en sårbar strømkunde?
- Norge etter oljen kan bli som Finland etter Nokia