Krigen i Ukraina

- Bærer den enorme byrden

Den ukrainske forsvarssjefen Valerij Zaluzhnyji blir hyllet for sin innsats under krigen mot Russland. Den tidligere generalløytnanten, Arne Bård Dalhaug, beskriver han som hovedarkitekten bak Ukrainas militære strategi.

HEDRET: Den ukrainske forsvarssjefen Valerij Zaluzhnyji (til høyre) har blant annet blitt kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer i 2022. Foto: Wikipedia/CC BY 4.0
HEDRET: Den ukrainske forsvarssjefen Valerij Zaluzhnyji (til høyre) har blant annet blitt kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer i 2022. Foto: Wikipedia/CC BY 4.0 Vis mer
Publisert

24. februar 2022 var verdens øyne rettet mot Ukraina. Russland hadde iverksatt en invasjon av landet, og målet til president Vladimir Putin var å ta kontroll over Ukraina i løpet av få dager.

Det har gått nesten ett år, og Putin har så langt ikke lykkes med planen sin.

For det ukrainske forsvaret har kjempet imot. De har kjempet Russland ut av hovedstaden Kyiv og begrenset kampene til øst i landet.

Mannen som kan ta mye av æren for det, er den ukrainske forsvarssjefen, Valerij Zaluzhnyji.

I løpet av 2022 har han blant annet blitt kåret som en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer i Times Magazine og utnevnt som øverstkommanderende general i den ukrainske hæren.

Den norske tidligere generalløytnanten Arne Bård Dalhaug hyller innsatsen til Zaluzhnyji. Dalhaug sier at han personlig ikke kjenner noen militærobservatører som vil mene at den ukrainske forsvarssjefen har gjort en dårlig jobb.

- Han har vært svært dyktig militært. Han er hovedarkitekten bak strategien som Ukraina har ført siden 24. februar, og som har gitt betydelig framganger på slagmarken, sier Dalhaug til Dagbladet.

Fersk i rollen

Valerij Zaluzhnyji ble født i byen Zvjahel, som ligger nordvest i Ukraina, 8. juli 1973.

Han fullførte militærakademiet i Odessa i 1997. Siden har den nå 49-årige forsvarssjefen steget i gradene som troppsbefal, kompanisjef og bataljonssjef i den ukrainske hæren.

REKRUTTERING: Hver dag blir titalls videoer fra krigen i Ukraina publisert på sosiale medier. Organisasjonen News Guard har gjort flere funn når de har undersøkt dem. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Til tross for å ha imponert under krigen er Zaluzhnyji fersk i rollen sin som forsvarssjef.

Så seint som juli 2021 ble han utnevnt til forsvarssjef. Etter krigens start ble han utnevnt til øverstkommanderende general. Det uttalte president Volodymyr Zelenskyj i sin tale 5. mars 2022.

Zaluzhnyji tilhører en generasjon av militære offiserer i Ukraina som bare har sin militære karriere i det ukrainske forsvaret. Dermed har han ikke bakgrunn fra Sovjetunionens røde armé.

- Hadde én sjanse

Det er ikke tvil om at generalens valg veier tungt. Det er få mennesker som har så mye makt og ansvar.

Valgene han tar har ikke bare betydning for hvilken retning krigen tar, men også for skjebnen til hundretusener av soldater og sivile i landet sitt.

Nylig uttalte Zaluzhnyji, i et intervju med magasinet The Economist, hvilken strategi han førte i dagene før og under den russiske invasjonen i februar. Da resten av verden holdt pusten og fryktet at Ukraina og de væpnede styrkene sto i fare for fullstendig kollaps.

- Amerikanerne ba oss forberede oss på å forsvare landet. Men vi hadde én sjanse, og den tok vi. Vår oppgave var å fordele våre mindre styrker på en slik måte at vi brukte ukonvensjonelle taktikker for å stoppe angrepet, sier han til magasinet.

LEDER: Forsvarssjefen Valerij Zaluzhnyji avbildet 19. februar- få dager før krigen brøt ut. Foto: NTB
LEDER: Forsvarssjefen Valerij Zaluzhnyji avbildet 19. februar- få dager før krigen brøt ut. Foto: NTB Vis mer

- Ikke ekstraordinært

Han legger heller ikke skjul på at han fører den ukrainske hæren betraktelig annerledes enn sin motpart i Russland, Sergej Surovikin, som fører de russiske styrkene i Ukraina.

Den totalitære tilnærmingen funker ikke i Ukraina, forklarer Zaluzhnyji. Han sier til The Economist at hans strategi er å lytte til dem som er ute i feltet. For det er der innsatsen er.

Han er derfor ydmyk når han skal beskrive sin egen innsats som forsvarssjef.

- Jeg gjør ikke noe ekstraordinært. Jeg gjør bare jobben min – som jeg elsker, sier Zaluzhnyji.

I likhet med de fleste kollegaene sine, deltok han i kampene i Donbass i 2014 og 2015. Siden krigen startet i 2022 har han hatt med seg sitt forbilde i tankene hele veien fra da Ukraina sist var under angrep fra Russland:

På kontoret sitt har han et bilde av den nå avdøde ukrainske generalen, Hennadij Vorobiov, som ledet Ukrainas bakkestyrker fra 2009 til 2014.

Han var blant annet kjent for å innføre en kultur i hæren der man skulle ha respekt for sine underordnede.

- Hver gang jeg ser på bildet, tenker jeg: «Hva ville Hennadij Vorobiov gjort?», sier Zaluzhnyji.

- Lederen i strid

Da Zaluzhnyji ble kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer i Times Magazine, lot ikke de rosende ordene vente på seg fra USAs militærsjef Mark A. Milley i begrunnelsen.

- Midt i kaoset sto øverstkommanderende, Zaluzhnyji, fram som den militære hjernen landet hans trengte. Hans lederskap gjorde at ukrainske styrker tilpasset seg kjapt og tok initiativet mot Russland på slagmarken, skriver Milley og legger til:

- General Zaluzhnyji er mannen bak den prestasjonen, som bærer den enorme byrden av å være lederen i strid. Arbeidet hans vil bli husket for alltid.

Den tidligere generalløytnanten Arne Bård Dalhaug vurderer også at Zaluzhnyji har gjort en utrolig god jobb. Samtidig mener Dalhaug at Zaluzhnyji har gjort seg smart i å ikke søke politisk oppmerksomhet, til tross for sin popularitet i Ukraina.

- Han virker å være veldig bevisst på sin rolle, og at det er den politiske ledelsen som har ansvaret, i særdeleshet president Volodymyr Zelenskyj, sier Dalhaug og legger til:

- Historien vil berømme han for hvordan han har opptrådt gjennom denne veldig vanskelige perioden.

UKRAINA: Generalløytnant Arne Bård Dalhaug om krigen i Ukraina. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer

- Kan slå fienden

Selv om den ukrainske hæren allerede har bekjempet russiske styrker ut av hovedstaden Kyiv i starten av krigen, er ikke Zaluzjnij i tvil om at Russland vil forsøke å ta Kyiv på nytt.

- Russland forbereder 200 000 nye soldater. Jeg er ikke i tvil om at de vil forsøke seg på Kyiv på nytt, sier han til The Economist.

Dalhaug på sin side vurderer ikke at det vil bli igangsatt en offensiv mot Kyiv med det første.

- Zaluzjnij gir en realistisk vurdering på hvor store styrker Russland egentlig har til rådighet, og hvilken offensiv evne de har. Det vil være veldig krevende for Russland å skulle åpne en ny offensiv mot Kyiv. Russlands styrker og menge av utstyr tilsier ikke at en slik offensiv har mulighet for å lykkes, sier han.

Likevel er Zaluzjnij ved godt mot og mener at Russland ikke kan vinne krigen.

- Jeg vet at jeg kan slå fienden. Men jeg trenger ressurser, sier han i intervjuet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer