Bærum kommune sparker Adecco

Fornyer ikke sine avtaler med bemanningsbyrået.

SIER OPP ADECCO: I går ble det kjent at Oslo kommune sier opp sine avtaler etter brudd på arbeidsmiljøloven. Nå gjør Bærum kommune det samme. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
SIER OPP ADECCO: I går ble det kjent at Oslo kommune sier opp sine avtaler etter brudd på arbeidsmiljøloven. Nå gjør Bærum kommune det samme. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går formiddag ble det kjent at Oslo kommune avvikler alle sine avtaler med vikarbyrået Adecco. Nå går Bærum kommune samme vei.

- Avtalene vi har med Adecco går ut 1. mai, og vi kommer ikke til å fornye disse, sier Jorunn Rian, spesialrådgiver ved avdeling for anskaffelse i Bærum kommune.

Hun avviser at avtalene blir avlyst utelukkende på grunn av de forhold som har blitt avdekket i media den siste tiden.

- Dette ble bestemt rett før Adecco-saken ble kjent via media, men i informasjonsmøtet med Adecco der nyheten ble overlevert vikarbyrået, ble en rekke tilfellene diskutert, og det ble selvsagt et stort tema under møtet, sier Rian, og legger til at Adecco under møtet ga uttrykk for at de hadde forståelse for at Bærum kommune ville avlyse sine avtaler.

Rian i Bærum kommune forteller at de fortsetter granskningen av sine bemanningsbyråer, inkludert Adecco, etter det ble avdekket en rekke brudd på arbeidsmiljøloven.

- Vi følger med på Adecco, selv om vi allerede har bestemt oss for å ikke fornye avtalene med byrået, sier Rian.

Rådmann i Bærum kommune forklarer årsaken til at Adecco ikke får fornyet sine avtaler hos dem.

- Kommunen inngår årlig en rekke rammeavtaler med ulike leverandører av varer og tjenester. På bakgrunn av en generell gjennomgang av kommunens egen revisjon tidligere i år, er det ønskelig å endre vår praksis der vi garanterer en lik fordeling av leveransene kommunen benytter seg av, sier hun.

- Vi ser at det er umulig å en håndtere en garanti om lik fordeling av leveranser til flere leverandører, sier rådmann Marit Langfeldt Ege. Denne praksis ønsker vi derfor å endre og det har ingenting med medieoppslagene rundt bemanningsbyrået Adecco å gjøre. Når en avtaleperiode fra nå av utløper vil kommunen la være å utløse opsjonen og i stedet starte en ny anskaffelse, sier Langfeldt Ege.

- Et skjellsord Norges Fotballforbund ønsker så snart som mulig en samtale med Adecco for å finne ut hvordan samarbeidspartneren vil løse sine problemer fremover, meldte NTB i går. Adecco er en av NFFs økonomiske samarbeidspartnere og har blant annet gitt det offisielle navnet til norsk 1. divisjon for menn. Den siste tiden har selskapet hatt trøbbel og er blitt kraftig kritisert. Derfor ønsker fotballforbundet nå en redegjørelse. - Vår relasjon til Adecco berører ikke det området hvor de har hatt problemer. Men vi ønsker et ryddig møte hvor vi får en redegjørelse på hvordan de vil løse problemene framover, sier generalsekretær Paul Glomsaker i NFF til NTB.
Dagbladet har de siste månedene publisert en rekke artikler som avslører underbetaling av ansatte i Oslo, både i renholdsyrker og innen sykehjemsbransjen. Også statlige aktører har hatt rengjøringspersonale som jobber under tariffnivå.

Da Dagbladet for første gang avslørte underbetaling blant Adeccos innleide skyldte selskapet på en regnefeil. Nå har Oslo kommune kastet dem ut.

1. februar sendte Adecco inn dokumentasjon på avlønning av ansatte til Oslo kommune. Der kom det fram at flertallet av ansatte i Adecco på oppdrag for Oslo kommune hadde en avlønning mellom 114 og 124 kroner per time. Det er under Oslo kommunes tariffavtale.

- Grove avvik -  Oslo kommune er avhengig av å ha tillit til at våre kontraktspartnere oppfyller sine lovpålagte og kontraktsmessige forpliktelser. Det er avdekket grove lovmessige og kontraktsmessige avvik i Adecco Helse sine avtaleforhold med Oslo kommune. Etter en helhetlig vurdering har Oslo kommune valgt å ikke utløse opsjon på forlengelse av rammeavtalene med Adecco Norge AS, avslutter finansbyråd Kristin Vinje.

- Vi har akkurat mottatt brevet om dette fra Oslo kommune og tar dette til etterretning, sier pressesjef i Adecco Anne-Stine Talseth til Dagbladet i går.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Adecco for å få en reaksjon på Bærum kommunes avgjørelse.