Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Bærum: Ni døde på sykehjem

I ettertid innrømmer kommuneoverlegen at tiltakene kunne vært iverksatt tidligere. - Men de ble ikke vurdert som nødvendige med den kunnskapen vi hadde på tidspunktet.

CORONA-RAMMET: Vallerhjemmet bo- og behandlingssenter i Bærum kommune. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
CORONA-RAMMET: Vallerhjemmet bo- og behandlingssenter i Bærum kommune. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

På Vallerhjemmet i Bærum ble det første tilfellet av virussykdommen covid-19 påvist hos en pasient den 26. mars, skriver Budstikka i dag.

To og en halv uke seinere har ni beboere mistet livet, mens 12 beboere og 34 ansatte er smittet, skriver avisa.

De ansatte har ifølge tillitsvalgte uttrykt at kommunens tiltak kom for seint. De viser til at den første pasienten med coronavirus ble oppdaget 26. mars, men ekstraordinære tiltak ikke satt i gang før 13. april, skriver NTB.

- I ettertid ser vi at en tidligere iverksettelse av både testing og bruk av smittevernutstyr på hele sykehjemmet hadde vært gunstig. Testing forsøkte vi, men ble stoppet av regelverket og bruk av smittevernutstyr ble ikke der og da vurdert som et nødvendig tiltak, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen til Dagbladet.

Han presiserer at det nå er flere dager siden sist det ble registrert nye smittetilfeller på sykehjemmet.

- Vi har testet alle beboere og alle ansatte, og det har nå gått flere dager uten at vi har registrert nye smittetilfeller. Vi håper virkelig at dette er i ferd med å gå over, sier kommuneoverlegen.

- På hvilken måte mistet dere kontrollen over viruset på dette hjemmet?

- Vi mistet nødvendig oversikt over smitteutbredelsen, etter at vi lenge klarte å isolere smitten til én avdeling. Da vi oppdaget smitte hos beboere og ansatte andre steder på huset, trengte vi tid til å områ oss og få nødvendig oversikt. Derfor iverksatte vi det generelle utvidede tiltaket ved å teste alle og innføre bruk av smittevernutstyr på hele huset.

Han understreker at de lenge har visst at viruset er svært smittsomt. Lærdommen ved denne hendelsen er nødvendigheten av å teste utfra bredere kriterier, mener Nilsen – som å også teste personer som ikke viser typiske luftveissymptomer.

- Hadde vi testet flere tidligere, kunne klart å begrense utbruddet, sier han, og legger til at en del beboere som i ettertid har fått påvist smitte, ikke viste noen symptomer.

Roman Aginian, som er tillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF) på Vallerhjemmet, sier til avisa at han ble fortalt at de fleste som jobbet på den corona-rammede avdelingen skal ha hatt nærkontakt med andre hostende pasienter, uten å bruke fullt smittevernutstyr.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!