Bærums-politikerne sabler ned Røkke-tårnet

Et flertall av Bærums politikere sier nei til Kjell Inge Røkkes skyskraper «Det store blå» på Fornebu.

FÅR NEI: Flertallet av kommunestyret i Bærum er mot at Kjell Inge Røkke og Aker skal få bygge den 200 meter høye skyskraperen «Det store blå» på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR NEI: Flertallet av kommunestyret i Bærum er mot at Kjell Inge Røkke og Aker skal få bygge den 200 meter høye skyskraperen «Det store blå» på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kjell Inge Røkkes planlagte skyskraper på Fornebu har stort sett vekket harme blant lokalbefolkningen.

Fiskemilliardærens skyskraper skulle etter planen være 200 meter høy, nesten 80 meter høyere enn Norges høyeste bygning, Oslo Plaza, og ligge helt i havgapet ved Fornebu i Bærum.

«Det store blå» skulle også fungere som et hovedkontor for verdenshavene, men nå sabler Bærums-politikerne regelrett ned Kjell Inge Røkkes planer.

HØYT: Statsminister Erna Solberg, konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker (th), administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean og ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune (tv) ser på en modell av den «Det store blå» i oktober i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HØYT: Statsminister Erna Solberg, konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker (th), administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean og ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune (tv) ser på en modell av den «Det store blå» i oktober i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Frp sier nei

27. mars skal høyhusplanene behandles i Bærum kommunestyret, og flertallet er mot.

Både SV, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og KrF har sagt nei til skyskraperen, ifølge lokalavisa Budstikka.

Også Pensjonistpartiet og Rødt, som har representanter i kommunestyret, er imot.

Det har vært knyttet spenning til hvordan Frp stiller seg til spørsmålet, og i dag kom svaret fra partiet. De sier også nei, og dermed er det flertall mot skyskraperen i kommunestyret, skriver avisa.

Partiene er altså stort sett positive til at Verdenshavenes hovedkontor bygges på Fornebu, men vil altså ikke ha en skyskraper. Flere av politikerne mener at Aker kan benytte seg av eksisterende bygninger, eller bygge lavere i havgapet.

Willoch motstander

Flere mener at et slikt høyhus vil ødelegge bomiljøet på Fornebu. Tidligere statsminister og Høyre-nestor Kåre Willoch har uttalt til NRK at skyskraperen «vil være et signal om skadeverk mot naturpreget i omgivelsene til hovedstaden i Europas romsligste land».

Høyre, som er det klart største partiet i Bærums kommunestyre, har ennå ikke bestemt seg for hvordan de vil stemme i saken, skriver Dagens Næringsliv.

Det er Aker som eier tomta og som ønsker å bygge skyskraperen, som skal inneholde kontorer, hotell, konferansesenter, restaurant og bar.

- Skal bygges

Tidligere WWF-sjef Nina Jensen er sjef for Røkkes privateide Rev Ocean, som har ansvar for å fylle havsenteret med innhold. Hun sier det er aktuelt å bygge den et annet sted.

- Ja, absolutt. Men vi ønsker først og fremst å realisere dette på Fornebu. Men hvis vi ikke får bygge på Fornebu, må vi bygge et annet sted. Verdenshavenes hovedkontor skal bygges, sier Jensen til avisa.

Da planene ble presentert for politikere, næringsliv og presse i oktober reagerte statsminister Erna Solberg med begeistring.

- Jeg ønsker dere lykke til med å etablere et hovedkontor for verdenshavene, sa statsminister Erna Solberg (H).

Rasende naboer

Naboene på Fornebu var mindre entusiastiske:

Vi er i harnisk over disse planene. Hele området Lagåsen blir liggende i skyggen av denne skyskraperen, sier nestleder Anne Greve i Foreningen for Fornebo vel til NRK.

Da Greve hørte om planene for første gang, ble hun oppgitt. Hun sier byggeplanene i området får henne til å tenke «hva blir det neste?» og «når tar det slutt?»

- Det er en frykt for at det skal bli starten på en rasende utvikling. At om kommunen godkjenner dette, så vil det bli åpent for å bygge flere og høyere bygninger, sier Greve til Dagbladet.

Prisen for skyskraperen vil avhenge av både høyde og volum, men det antas at et slikt bygg vil koste omtrent tre milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer