BAGASJEBÅND-STREIK: Påskerush + snøkaos + bagasjebåndstreik = lange køer, forsinkelser, innstillinger, buss fra Tromsø til Oslo og frustrerte passasjerer. Foto: Guri Verstad
BAGASJEBÅND-STREIK: Påskerush + snøkaos + bagasjebåndstreik = lange køer, forsinkelser, innstillinger, buss fra Tromsø til Oslo og frustrerte passasjerer. Foto: Guri VerstadVis mer

Bagasjebånd-streik midt under påskerushet på Gardermoen

Alle bagasjebånd stanset og folk busses Tromsø-Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påskekaoset blir enda verre som følge av påskerushet.

Snøproblemene på Gardermoen og på flyplassene i resten av landet torsdag har forplantet seg til fredag.

I ettermiddag streiket også bagasjebåndene. Like før ettermiddagsrushet stanset alle bagasjebåndene, og all bagasje ble satt ved innskjekkingskrankene.

- Bagasjebåndet streiket i en halvtime, noe som er veldig beklagelig. Et uhell kommer sjeldent alene, sier Joachim Westher Andersen til Dagbladet, pressekontakt ved Oslo Lufthavn. Han kan fortelle om store køer i terminalen og foran innsjekk- og serviceskranker.

- Det var helt fært! sier han, som ikke kunne ha tenkt seg en verre start på påska.

Mer ventetid - Det er jo veldig uheldig at dette skjer. Men Oslo Lufthavn jobber alt vi kan for at flyselskapene skal få frakta passasjerene videre til påskeferie, sier pressekontakten.

Han forbereder passasjerene på mer ventetid. I utgangspunktet var det 90 000 personer som skulle reise enten til eller fra Oslo Lufthavn i dag.

- Vi må nok fortsatt forvente forsinkelser og innstillinger i kveld, sier Westher Andersen.

Dine rettigheter som frustrert og ventende flypassasjer, kan du finne på Forbrukerrådets rettighetskalkulator.

- Fullstendig kaos Guri Vestad kom fra Østerrike, og møtte et enormt kaos på Gardermoen.

- Det var fullstendig kaos! Å få tak i et boardingkort tok en halvtime, og så var det kø etter kø etter kø, sier Vestad, som sa at folk rundt henne resignerte når også bagasjebåndene hadde streiket.

Etter å ha kommet seg gjennom sikkerhetskontrollen var flyet hennes heldigvis to timer forsinket.

- Det er først gang jeg er så glad for en flyforsinkelse. Uten forsinkelsen, hadde jeg ikke kommet meg hjem i dag, sier Vestad, som kan fortelle om at alle avgangene på flyplassen har fått nye tider.

- Ekstreme snømengder Det snøværet flyplassen opplevde i går, kan ingen forberede seg på, sier Westher Andersen. Når så mye våt snø falt på så kort tid, klarte ikke Oslo Lufthavn å holde noen rullebaner åpne, slik de ofte kan ved store snøfall. De hadde brøytemaskiner ute fra det første snøfnugget falt, men det holdt likevel ikke.

- Ei heller på Oslo Lufthavn kommer snøen ferdigmåkt. Når det kom så ekstreme snømengder, måtte vi stenge hele lufthavnen et part time for å rydde den vekk, sier Westher Andersen, som synes det er beklagelig at så mange fikk en så kjip start på påskeferien.

Lang kaosfredag  Nå sitter folk på buss fra Oslo til Stavanger, og fra TROMSØ TIL OSLO. En to timers flytur er dermed byttet ut med en 20 timers busstur.

- Langfredag, nei, jeg mener fredag før påske, er en av våre største utfartsdager i året, sier en sliten kommunikasjonsdirektør i SAS, Knut Morten Johansen. Han kan melde om at pågangen har vært stor på hans telefon i dag og i går.

- Når vi fikk en av de verste snøfallene på Gardermoen siden oppstarten av flyplassen, så lamma det flytrafikken så mye at 1500 SAS-passasjerer måtte overføres til i dag (fredag). Det eksisterer nesten ikke kapasitet overhodet, så vi har vært nødt til å iverksette en rekke ekstraordinære tiltak, sier Johansen, som forsikrer om at SAS skal prøve å booke om der det er mulig gjennom helge og over helga.

Kaffe og te? Johansen håper den 20 timer lange bussturen blir så behagelig som overhodet mulig.

- SAS har lagt inn en hel del passasjerer på hotell og leid inn ekstra flykapasitet fra andre flyselskaper. Vi operer også med buss og tog. I hovedsak blir folk kjørt i buss rundt i Sør-Norge, men folk som er strandet i Bodø, Alta og Tromsø har også fått tilbud om buss, sier Johansen.

- Blir det gratis kaffe og te?

- Det vet jeg ikke, men vi vil gi busspassasjerene en tilfredsstillende busstur. I den grad man har utlegg for mat og drikke, så skal vi dekke det. Spar på kvittering! oppfordrer Johansen, som vil sende en hilsen og takke alle passasjerene for tålmodgihet og forståelse.

PÅ BUSS FRA TROMSØ:Mariann Forsberg og Maren Lund andresen sitter på buss fra Tromsø til Oslo. De slår i hjel tid med å se på film. Foto: Vilde Regine Bjørdal
PÅ BUSS FRA TROMSØ:Mariann Forsberg og Maren Lund andresen sitter på buss fra Tromsø til Oslo. De slår i hjel tid med å se på film. Foto: Vilde Regine Bjørdal Vis mer