BEKYMRET: Gunnar Holm, leder for Flyarbeidernes Forening, mener slaget i Norwegian står om den norske arbeidslivsmodellen. Foto: Håvard Sæbø / Magasinet for fagorganiserte
BEKYMRET: Gunnar Holm, leder for Flyarbeidernes Forening, mener slaget i Norwegian står om den norske arbeidslivsmodellen. Foto: Håvard Sæbø / Magasinet for fagorganiserteVis mer

Bagasjestuerne vurderer sympatiaksjoner

- Vi opplever Norwegian-konflikten veldig bekymringsfull, sier Gunnar Holm, leder for flyarbeiderne i LO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det slaget som nå står i Norwegian er prinsipielt og særdeles viktig for hele fagbevegelsen og den norske arbeidslivsmodellen, sier Gunnar Holm, leder for Flyarbeidernes Forening.

- Vi opplever det veldig bekymringsfullt, sier han.

400 stuere Rundt 400 bakkeansatte stuere i Norwegians bakketjenesteleverandør, Aviator Airport Alliance AS  (tidligere Røros Flyservice ) er organisert i Flyarbeidernes Forening, som er avdeling 185 i Fellesforbundet i LO.

- Norwegian-konflikten får følger for mange av våre medlemmer, som nå er helt eller delvis permitterte.

- Måten permitteringene gjennomføres på er kritikkverdig og vil nødvendigvis få et etterspill, sier Gunnar Holm.

Lovlige aksjoner Flyarbeiderforeningen har foreløpig ikke besluttet å boikotte Norwegians bagasjehåndtering.

- Sympatiaksjoner er legitimt i henhold til hovedavtalen og vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Holm.

Ramme dansk trafikk
Norwegian presses nå fra flere kanter. Danske, svenske, islandske, norske og finske fagforeninger er i møte hos Parat om et streikesamarbeid mot Norwegian

På vei inn i Parats lokaler møtet i Oslo opplyste lederen for det danske fagforbundet 3F at deres medlemmer kan bidra til å ramme Norwegians trafikk i Danmark. 

- Vi er ikke herre over begivenhetene, men vi kan medvirke til konfliktens løsning ved å bruke våre egne medlemmer, sier forhandlingsleder Henrik Berlau i transportgruppen Fagligt Fælles Forbund (3F) til pressen. 

- Forhindre streikebryteri Temaet for samtalene er hvordan samarbeidet kan utvides «for å forhindre streikebryteriet som pågår». Da sikter de blant annet til at andre piloter nå flyr Norwegian-strekningene til pilotene som streiker. 

Etter det Dagbladet erfarer, ønsker de altså å holde Norwegian-fly på bakken under streiken. 

Men det er ennå ikke klart om dagens møte vil resultere i en utvidelse av sympatistrikene i de nordiske landene.