Bagdad bombes igjen

Minst en rakett rammet Bagdad sentrum da britiske Tornado-jagere og amerikanske B-52 bombefly angrep igjen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BYEN TRUFFET: Hvit røyk stiger opp etter bombeangrepene i Bagdad i ettermiddag.


PÅ VINGENE: B-52 bombefly på vingene i dagens raid over Irak.

Kraftige eksplosjoner rystet den irakiske hovedstaden fra klokken 21.50 lokal tid (19.50 norsk tid), og ett sted sto en svart røyksøyle til værs. Irakisk luftvernartilleri svarte på angrepet.
Himmelen lyste hvitt av en rekke store eksplosjoner, som rystet Kultur- og informasjonadepartementets bygning der journalister fulgte kampene fra taket.
De britiske kampflyene vendte alle tilbake til basen i Kuwait sent på kvelden, opplyser en talsmann for det britiske luftvåpenet RAF. Han sa under en pressebriefing at han ikke visste at flyene var blitt beskutt av luftvernartilleri.
Britene forbereder enda et raid.


PÅ VINGENE: B-52 bombefly på vingene i dagens raid over Irak.

«Vellykket angrep»


Ifølge amerikanske tjenestemenn har første angrep i «Operasjon Ørkenrev» truffet 50 mål i Irak, blant annet enheter fra den irakiske revolusjonsgarden.
B-52-flyene tok av fra øya Diego Garcia i Det indiske hav tidligere på kvelden, bevæpnet med krysserraketter, mens de britiske kampflyene tok av fra basen Al Salem i Kuwait. Statsminister Tony Blair orienterte ved 16.30-tiden Underhuset om at et nytt angrep var satt i gang.

Traff boligstrøk


De amerikanske krysserrakettene som ble skutt mot Bagdad natt til i dag rammet sivile mål i utkanten av hovedstaden, sier Iraks utenriksminister Mohammed Saeed al-Sahaf.
- De angrep en tettbefolket del av Bagdad. Mange sivile er drept eller såret, og ødeleggelsene er store, sa han under en pressekoneranse.
Rakettene traff også sikkerhetspolitiets og etterretningstjenestens hovedkvarter, opplyste Sahaf.
Det er uklart hvor mange sivile som er blitt såret eller drept i angrepet i natt. Sahaf ville eller kunne ikke oppgi noen tall, men kilder ved sykehusene i Bagdad sier minst fem er døde og 30 såret.

Like etter at mørket falt på i dag lød den illevarslende ulingen fra luftvernsirene igjen, mens tornadoflyene tordnet gjennom luften på sin vei nordover. Bombeflyene forlot militærbasen Al Salem klokken 16 norsk tid for å «ta aktiv del» i operasjonen.
- Bombemålene for «Operasjon ørkenrev» omhyggelig utpekt med tanke på å unngå at sivile rammes eller at den sivile infrastruktur ødelegges, sa Blair i sin tale. Han sa nok en gang at hensikten med den britisk-amerikanske militæraksjonen er å vingestekke Saddam Hussein.
- Han skal ikke lenger kunne bygge eller bruke masseødeleggelsesvåpen og være en militær trussel for hele regionen, sa Blair.

«Ørkenbanditter»


Blant bombemålene er fabrikker som allerede overvåkes av kameraer som FNs våpeninspektører (UNSCOM) har montert, og hjemmet til Saddam Husseins datter Hala. Det er uklart om hun var evakuert før angrepet, eller tilfeldigvis var ute. I allefall var hun ikke i hjemme da en amerikansk rakett traff huset.
- Overraskelsesangrepet burde heller hete «Operasjon ørkenbanditter», mener Sahaf. Han beskylder amerikanerne og britene for å lyve for hele verden, for å skaffe seg påskudd til å angripe.
Han avviser at Irak har skapt problemer for FNs våpeninspeksjon, som er grunnen til bombingen.
(NTB)