Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bagdad faller

Saddam har mistet kontrollen over hovedstaden. Men ved universitetet i Bagdad er det kraftig skyting.Se bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kom noen av gledesscenene som president Bush så lenge har ønsket seg:

I Bagdads gater jublet mange av innbyggerne da amerikanske tanks rullet inn i sentrum. Bilder viser en mann som tar av seg skoen og slår løs på hodet til en statue av Saddam. Irakere jobber med riving av den store Saddam-statuen i Bagdad sentrum. Scenen minner om kommunismens fall i Øst-Europa i 1989.

Mange danset av glede, og enkelte av soldatene tok sjansen på å ta av seg hjelmen og ta i mot kvister med løv fra sivilbefolkningen. Noen fikk blomster og håndtrykk.

- Vi kan gå rundt i gatene og spørre folk om hva som helst, sa Sky News' reporter David Chater i sin direktesending. En smilende iraker sier på stotrende engelsk at Saddams regime er over.

Til og med bilister rullet ned vinduene og vinket de amerikanske soldatene velkommen.

Men kampene i hovedstaden er ikke over. I ettermiddag meldte CNN om kraftig skyting ved universitetet i Bagdad. CNNs Martin Savidge er med en styrke fra USAs marineinfanteri, og avdelingen hans befant seg bare to-tre kilometer fra gledesscenene da skytingen startet.

Informasjonsministeren uteble

Til nå har den irakiske informasjonsministeren Mohammed Saeed al-Sahhaf holdt daglige pressekonferanser på Palestine Hotel i sentrum, der de fleste journalistene bor. Men i dag dukket ikke al-Sahhaf opp. I stedet rullet amerikanske stridsvogner inn på plassen foran hotellet.

- Det kryr av amerikanske soldater i og utenfor hotellet, seier Åsne Seierstad til NRK. Hun bor på hotellet. Hun sier de amerikanske styrkene nå kontrollerer hele Bagdad bortsett fra tre bydeler. De møter ikke lenger motstand, og det går rykter om at hele det politiske toppsjiktet har flyttet til Tikrit. Det er Saddam Husseins hjemby.

- Makten som har holdt irakerne i et jerngrep, er forsvunnet, sier BBCs Rageh Omaar som også er i byen.

Vet ikke hvor Saddam er

Andre steder i Bagdad plyndret irakere offentlige kontorer og forlatte hus. FNs hovedkvarter er blant stedene som er robbet. Folk stjal biler, mat, møbler og alt som kan fraktes. Grøftekantene skal være fulle av våpen og uniformer som soldater har slengt fra seg før de har flyktet eller desertert.

Flere butikkeiere skyter mot plyndrerne.

På den daglige pressekonferansen for journalister i Qatar sa talsmann Vincent Brooks at Bagdad nå er ført opp på lista over steder der regimet ikke lenger har makt. Med andre ord: Saddam Hussein styrer ikke lenger Bagdad.

Men ingen vet hvor diktatoren er.

- Vi har ingen sikker kunnskap om han lever eller er død, sa talsmenn for det britiske utenriksdepartementet etter at britiske medier meldte at Saddam kan ha unnsluppet bombingen. Ryktene sier at Saddam Hussein selv var blant topplederne som har reist fra Bagdad til Tikrit.

(Kilder: AP, CNN, Spiegel, BBC, Sky News)

<B>RAKNER:</B> Et par irakere strever med å få revet ned en massiv statue av Saddam Hussein utenfor pressehotellet Palestine i sentrum av Bagdad. De amerikanske styrkene ser på i bakgrunnen.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media