Bagdad kan bli uten vann

Sju millioner innbyggere i Bagdad kan bli uten vann. Røde Kors er svært bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Fortsetter den kontinuerlige bombingen av Bagdad, er det bare et tidsspørsmål om når byens sju millioner innbyggere blir uten vann, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors til NTB.

- Vår største bekymring nå er rent vann til sivilbefolkningen. Å frakte vann med tankbiler inn i Irak blir bare som en dråpe i ørkenen, sier generalsekretær Jan Egeland til NTB.

Han opplyser at rapporter fra internasjonale Røde Kors-medarbeidere i Bagdad mandag forteller at Vest-Bagdad er uten elektrisk strøm, og at dette igjen går ut over driften av vannverkene i byen.

- Våre medarbeidere jobber på spreng for å få på plass nødaggregater for rense- og pumpeanlegg. Uten strøm kommer det ikke vann inn til byene og ikke kloakk ut, og med en varm og tørr sommer i møte, kan dette føre til store helseproblemer, sier Egeland.

Foreløpig finnes det drikkevann lagret på tanker og jerrykanner som deles ut til sykehusene inne i Bagdad.

Verre enn i Bagdad og Basra

Situasjonen for vannforsyningen er trolig verst i de tre byene Karbala, Nassariya og Najaf.

- Her har vi ingen internasjonale hjelpearbeidere fra Røde Kors til stede, og de få lokale hjelpearbeiderne fra Røde Halvmåne har svært begrenset bevegelsesfrihet, sier Egeland.

Han opplyser at det internasjonale Røde Kors nå har fått inn flere vanningeniører og reservedeler til Basra, og at disse sammen med 11 lokale vanningeniører håper å kunne få i gang de tre turbinene som fortsatt er ute av drift på vannverket Wafa al-Qaed utenfor byen. Et annet team klarte å få i gang tre av de seks turbinene i forrige uke, etter at vannverket hadde vært uten strøm i flere dager.

Et helseteam fra Røde Kors har etter avtale med de stridende partene også klart å krysse ildlinjen og er i ferd med å dele ut nødhjelp på sykehusene i Basra, sier Egeland. Dette teamet har flere ganger tidligere prøvd å komme seg inn til byen uten å lykkes.

Egeland opplyser at Røde Kors i større grad enn under forrige Golf-krig i 1991 får arbeide fritt inne i Basra.

Ikke trygt for nødhjelp

De humanitære organisasjonene har fortsatt store problemer med å få nødhjelp som mat og medisiner inn i Irak.

- Vi har heldigvis lagre flere steder inne i landet og kan bruke av disse, men foreløpig har vi ikke fått mulighet til å transportere det vi har klart i Jordan over grensen til Irak, sier Egeland.

De 12 store lastebilene som Norges Røde Kors har overtatt fra Forsvaret, og som ble sendt til Jordan i desember i fjor, står fortsatt på grensen, klare til å frakte inn norske forsyninger til den krigsrammede befolkningen i Irak.

- Men vi venter fortsatt på sikre forhold og fritt leide for å kunne dra, sier generalsekretær Jan Egeland til NTB.

(NTB)