Bagdad omringet

De første amerikanske flyene landet på flyplassen i Bagdad i kveld. Irak hevder det er propaganda.- Fienden er nedkjempet, sier informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ly av mørket landet to lastefly av typen C-130 Hercules, og et lastefly av typen C-117 på Hussein International Airport i Bagdad, melder CNNs reporter utenfor Bagdad, Walter Rodgers. USA tok flyplassen for to dager siden, men irakske myndigheter har offisielt nektet for at flyplassen er tatt.

Det gjør de fortsatt.

- Irak fortsetter med framgang i å gjøre motstand mot de amerikanske styrkene, sa den irakske informasjonsministeren Mohammed Saeed al-Sahaf på en pressekonferanse i kveld.

Han opplyser at de har ødelagt stridsvogner og pansrede personellkjøretøy og amerikanske kamphelikoptre.

- Fienden var nedkjempet og slått tilbake, sier al-Sahaf. Han opplyser at de amerikanske troppene kan ha vært nærme nok flyplassen til å få det til å se ut som om de var der, men sier at det hele er ren propaganda.

CNN viste i kveld bilder av amerikanske soldater som ruslet rundt inne i terminalbygget på flyplassen, og de viste også bilder fra det som skal være Saddam Husseins personlige VIP-rom.

Bagdad omringet

7000 amerikanske soldater skal være på plass på flyplassen og millionbyen Bagdad er ifølge den amerikanske forsvarsledelsen omringet.

- Jeg vil ikke at folk skal tro at det står en soldat hver tredje eller fjerde meter. Men vi har kontroll over alle veiene, sier USAs forsvarssjef, general Peter Pace til CNN.

2000 irakske soldater skal ha blitt drept da USA gikk inn i de søndre bydelene i Bagdad i går, melder det amerikanske forsvaret.

Den amerikanske forsvarsledelsen sier nå de fortsetter å isolere Bagdad fra resten av landet.

De hevder at de irakske styrkene bruker moskeen «Mother of All Battles Mosque», og «Saddam Hospital» som base for sine operasjoner. Begge bygningene står på listen over mål som ikke kan angripes av koalisjonen.

Var inne i Bagdad igjen

CNNs Walter Rodgers opplyser at amerikanske styrker gikk inn i Bagdad igjen søndag kveld, og at de trakk seg ut uten å ha møtt motstand.

- Det sjuende kavaleriet, avdelingen som jeg følger rett sørvest for byen, har vært under betydelig beskytning under hele dagen og i går kveld, sier Rodgers.

Stormer Basra

Britiske elitesoldater gikk i dag inn i sentrum av Basra og de sier de har tenkt å bli der. Troppene har beleiret byen de siste to ukene.

Framrykkingen startet i ettermiddag, lokal tid.

- Dette er den frigjøringen av Basra som vi har planlagt å gjennomføre, sier talsmann for de britiske styrkene, Al Lockwood til BBC News Online.

Britenes 7. brigade stormet byen med flere tusen mann og hundrevis av strdisvogner. De melder at de bare har møtt isolerte lommer av motstand.

<B>DØDE I IRAK: Reporter David Bloom var på jobb for NBC News i Irak. I dag døde han av blodpropp i den irakske ørkenen.
<B>MISTENKT SELVMORDSBOMBER: En mistenkt selvmordsbomber blir kledd av utenfor Basra i dag. Han hadde fem håndgranater på seg.
<B>I BAGDAD: Den amerikanske konvoien kjører på motorveien inn til Bagdad i dag.
AMERIKANSK PROPAGANDA: Den irakske informasjonsminsiteren, Mohammed Saeed al-Sahaf, sier amerikanerne er nedkjempet og slått tilbake.
<B>I KAMPER I DAG: US Marines tok i dag kontroll over en bro rett sør fro Bagdad i dag.
BOMBET SINE EGNE: 18 ble drept og 45 ble såret da amerikanske bombefly rettet skytset mot egne soldater nord i Irak i dag.
<B>BESKUTT AV MILITS: En britisk sanitetssoldat forsøker å stoppe blødningen hos Waleed Jaawil utenfor Basra i dag. Irakeren sier han ble skutt av militsen da han nektet å følge deres ordre om å ikke forlate byen.