Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bagdads bøddel spiller høyt igjen

NEW YORK (Dagbladet): Iraks diktator Saddam Hussein spiller høyt igjen og nekter FN inspektører med amerikanske pass adgang til Irak. FN fordømmer, og USA truer med militære straffetiltak. Saddam prøver å utnytte en splittelse i Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gjentatte ganger har vi sett at Saddam har forsøkt å vri seg unna bestemmelsene i den internasjonale rettsordenen han må følge. Hver gang han spiller dette spillet, har han fått et klart og entydig svar fra det internasjonale samfunnet, sier president Bill Clintons talsmann, Mike McCurry.

En anonym kilde i Pentagon sier til telegrambyrået AP at en ensidig amerikansk aksjon bare vil tjene Saddams interesser.

Undergraving


- Vi har til disposisjon en rekke virkemidler som kan sikre at Iran følger de inngåtte avtaler, sier Clintons talsmann Mike McCurry.

Den irakiske diktatoren trodde han så en mulighet da Russland, Kina og Frankrike, pluss Egypt og Kenya, i forrige uke ikke ville støtte en britisk-amerikansk FN-resolusjon om nye straffetiltak. Irak driver stadig med forhaling og direkte undergraving av arbeidet til FNs inspektører i landet som skal overvåke at Irak verken har, eller bygger opp, lagre av masseødeleggelsesvåpen.

Forregnet seg?


Franske, russiske og kinesiske selskaper har inngått omfattende oljekontrakter med Irak. Disse kontraktene vil tre i kraft når og hvis FNs oljeembargo mot landet blir opphevet.
Med disse kontraktene i bakhånd, mente Iraks diktator å se muligheter til å slå en kile inn mellom landene som drev okkupasjonshæren hans ut av Kuwait for seks år siden.

Det kan se ut som om Saddam forregnet seg i første omgang. Seint onsdag kveld vedtok FNs Sikkerhetsråd enstemmig å fordømme Saddams marsjordre til FN-inspektører med amerikanske pass.

Men diktatoren i Bagdad avsluttet ikke spillet av den grunn. Han trosser også det siste vedtaket i Sikkerhetsrådet. I går morges ble to FN-inspektører fra Amerika avvist på grensa til Irak. De fikk ikke forlate flyet, og måtte reise tilbake til Bahrain.

FNs sjefinspektør Richard Butler fra Australia har avlyst sin planlagte reise til Irak den 7. november.

«Hvem blir den neste? USA i dag, Storbritannia i morgen? Dette er galt,» sier han til telegrambyrået AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!