Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten doblet resultatet i 2018

Baguetter og boller er god butikk

Konsernet bak Jordbærpikene og Big Bite trosser dystre kjøpesentertall.

MAT: Bitastad eier og utvikler selskaper innen mat og drikke. Porteføljen består i dag av kjedene kjøpesenterkafeen Jordbærpikene, sushi- og sticks-kjeden Sabrura, baguette-kjeden Big Bite, samt Sot Bar & Burger. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen
MAT: Bitastad eier og utvikler selskaper innen mat og drikke. Porteføljen består i dag av kjedene kjøpesenterkafeen Jordbærpikene, sushi- og sticks-kjeden Sabrura, baguette-kjeden Big Bite, samt Sot Bar & Burger. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen Vis mer

(Finansavisen.no): - Jeg var i utgangspunktet ikke på leting etter ny jobb i Trondheim, sier Bjørn Vidar Tessem (49), adm. direktør i Bitastad-konsernet.

I disse dager skal imidlertid Tessem-familiens enebolig på Bekkelaget i Oslo bli overtatt av noen andre, og i løpet av sommeren går flyttelasset opp til Lade i Trondheim, der familien har kjøpt seg ny bolig.

2. februar tok Tessem over som sjef i Bitastad, som betegner seg som Norges råeste veksthus for serveringskonsepter.

Tidligere har Tessem jobbet i Rema 1000, Reitan Convenience, Citycon Eiendom og Nille.

- Drevet av lokale stjerner

Bitastad eier og utvikler selskaper innen mat og drikke. Porteføljen består i dag av kjedene kjøpesenterkafeen Jordbærpikene, sushi- og sticks-kjeden Sabrura, baguette-kjeden Big Bite, samt Sot Bar & Burger.

I 2018 fikk selskapet et årsresultat på 8,4 millioner kroner, mot 4,6 millioner kroner i 2017.

De fleste kjedene er drevet på franchisebasis. Det betyr at utsalgene drives med kjedens skilt og meny, og at driften skjer for gründerens regning og risiko.

- Suksessen vår er drevet av lokale stjerner. Her på Storo er det Vivian som er vår Messi, sier Tessem til Finansavisen.

Han gir Vivian Hjelmseth (43) en klem når hun kommer med kaffe og nybakte skolebrød med vaniljekrem og strøsukker.

Hjelmseth er daglig leder og eier av Jordbærpikene Storo.

Vekstvinner

Omsetningen ved alle landets kjøpesentre økte med 1,1 prosent i fjor, ifølge Kvarud Analyse. I samme periode var prisstigningen 3,6 prosent.

Ifølge Tessem vokste imidlertid serveringsmarkedet på kjøpesentrene med 6 prosent i 2018. Hittil i år har veksten vært på 8 prosent.

- Servering er vekstvinneren på kjøpesentrene, og vi ser at leietagermassen er i endring. Det blir mer service, servering og underholdning. Vi åpnet 14 utsalgssteder i fjor, og åpner 20 nye i løpet av året, fordelt på de ulike konseptene, sier han til avisen.

Tessem anslår at rundt 80 prosent av konsernets omsetning kommer fra salg på kjøpesentre. Det resterende kommer fra trafikknutepunkter og noen få gateutsalg.

- Utviklingen er veldig tydelig: Folk spiser mer mat ute og mer mat mens de er på farten. Jeg ser ingen grunn til at det skal snu, sier han, ifølge avisen.

Satser ikke på Michelin

- Innenfor servering går trenden i retning av folkelige konsepter, som vi driver. Vi kommer aldri til å satse på Michelin-stjerner og hvite duker. Derimot skal vi bli den største og mest lønnsomme aktøren innenfor serveringskonsepter i Norge, sier han.

- Både Jordbærpikene og Big Bite hadde 16 prosent omsetningsvekst i kjedene i fjor, sier han.

Så langt har ikke Tessem planer om å ta noen av konseptene ut av Norge. Det prøvde Big Bite på for rundt 10 år siden, og det endte med fiasko.

Ideen var å erobre det spanske lunsjmarkedet med Big Bite-subs. Det stoppet etter ­etableringen av ett utsalg i ­Barcelona, og deretter fulgte tap og nedleggelse.

- Vi kan gjøre mye i Norge før vi eventuelt begynner å se på andre markeder. Parallelt ønsker vi likevel å utvikle nye konsepter og å vokse gjennom oppkjøp. I så fall handler det om folkelige konsepter der vi kan tilføre kompetanse og kapital, sier han.

Andre økonominyheter:
Norge nesten billigst på bolig
Bård solgte eiendom for 11 milliarder i juni

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling