Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bahareh Letnes om ryktene: - Hva skal jeg med Per hvis jeg er spion?

Per Sandberg føler seg dolket i ryggen av partifeller, og raser mot «heksejakta» mot ham og kjæresten. - Jeg skal gi Per jobb, sier Bahareh Letnes.

MØTTE PRESSEN: Per Sandberg og kjæresten Baharet Letnes møtte pressen etter å ha lovet et oppgjør. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Så var tiden omsider kommet: Klokken 21, etter flere timers forsinkelse og full forvirring, holder Per Sandberg (58) og Bahareh Letnes (28) sitt mye omtalte pressetreff under Arendalsuka.

Og den avgåtte fiskeriministeren begynner med en rett høyre og en kjapp venstre mot pressen og kommentatorer i media:

- Jeg har vært gjennom disse stormene før, jeg. Men den fordømmelsen som har skjedd overfor Bahareh, en kvinne som har én ambisjon her i livet: Handel og kulturutveksling mellom Norge og Iran. Alle dere journalister har forsøkt å knytte denne kvinnen opp mot iransk regime og iransk etterretning. Dere i norsk presse har nærmest henrettet denne kvinnen, raser Sandberg.

Han avviser at han ikke varslet Erna Solberg om Iran-turen fordi han fryktet å få nei fra Erna Solberg.

- Ingen, selv ikke statsministeren, kunne hindret meg i å reise til Iran, sier han.

MØTTE PRESSEN: Per Sandberg og Bahareh Letnes ble intervjuet av to PR-rådgivere fra selskapet Gambit tirsdag kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Per Sandberg og Bahareh Letnes ble intervjuet av to PR-rådgivere fra selskapet Gambit tirsdag kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Varslet oppgjør

Per Sandberg og kjæresten lovet i går å holde en pressekonferanse der de skulle svare på alle spørsmål fra pressen. Pressekonferansen er i dag blitt til en samtale med en ansatt i PR byrået Gambit.

Pressens spørsmål ble henvist til separatintervjuer etterpå.

Likevel fyrer Sandberg voldsomt løs mot norsk presse, slik han hadde lovet.

- NRK har vært verst, deretter TV 2. Når dette er over, så skal vi sette oss ned med advokater, fortsetter han og beskriver advokatene som «ikke ubetydelige advokater».

Skylder på pressen - igjen og igjen

Han varsler samtidig en serie med rettssaker mot dem han mener har kommet med uriktige påstander i media, inkludert mediehus.

- Hadde du noe valg om å gå av?

- Nei, til syvende og sist hadde jeg selvfølgelig ikke det. Men jeg hadde tillit til Erna Solberg og Siv Jensen onsdag forrige uke. Men de som står her (Sandberg peker på pressen) de bygget opp denne kvinnen (Sandberg peker på Letnes) til å være en spion for iransk etterretning, og da hadde jeg ikke noe mulighet lenger, sier Sandberg.

SNAKKER UT: Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hvor trist er du?

- Selvfølgelig er det vemodig, først og fremst fordi det har vært fantastisk å være fiskeriminister. Men akkurat i dag, tror jeg både jeg og Bahareh føler at lettelsen kommer inn.

Per Sandberg sier han har fått en rekke jobbtilbud, men avviser at han skal jobbe i Fauske, som skal ha blitt meldt i dag.

- Vi får tilbud fra hele verden, nærmest fra time til time. Vi skal se framover, vi skal skrive en knakende god bok. Så skal vi en tur til Iran. Vi drar til Iran om et par måneder, sier han om planene framover, og legger til at han hadde tenkt å gå av som nestleder i Frp ved landsmøtet neste år uansett.

- Kjærligheten er ekte

Per Sandberg reiste på en mye omtalt tur til Iran som han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få voldsomme konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Egentlig skulle Sandberg til Tyrkia, men turen ble avlyst, og Sandberg hinter tirsdag kveld til at det blant annet dreide seg om sikkerhet.

- Jeg mente faktisk at det tryggeste jeg kunne gjøre var å reise til Iran, svarer Sandberg til humring fra tilhørerne.

Bahareh Letnes avviser samtidig alle påstander om at hun er tilknyttet iransk etterretning.

- Hvordan har det vært for deg å bli framstilt nærmest som en honningfelle?

- Det er bare tull, jeg er ekte, Per er ekte og kjærligheten er ekte, svarer hun.

- Per er nå arbeidsledig hva skal jeg med ham da hvis jeg er spion. Per skal jobbe i firmaet mitt, spøker Letnes.

Bahareh Letnes sier til Dagbladet at hun er blitt en sterk kvinne siden hun kom til Norge.

- Jeg er en sterk kvinne. Jeg er ikke den 17-åringen som rømte fra Iran som var redd for å bli tvangsgiftet. Jeg er 28 år nå, er økonomisk sterk, er en sterk kvinne og norsk. Ingen klarer eller tør å røre meg.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i Frp. Vis mer

- Heksejakt

I et eksklusivt intervju med Dagbladet tirsdag ettermiddag, mens pressen ventet utålmodig på Sandberg i Arendal, forteller Frp-toppen at han føler seg dolket i ryggen av partifeller:

- Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at det var så mye ondskap og fordommer i det norske folk. Og i hvert fall ikke hos NRK, TV 2 og andre medier, sa Sandberg til Dagbladet.

I forbindelse med Sandbergs avgang som minister gikk hans kjæreste Bahareh Letnes hardt ut i en SMS til Dagbladet:

- Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt. Dette er trist, jeg er veldig lei meg for at en av Norges beste politikere må gå av i dag på grunn av en heksejakt, skriver 28-åringen.

Sandbergs avgang kom etter at han dro på ferie Iran uten å orientere Statsministerens kontor i forkant, slik reglene sier. Sandberg tok også med jobbtelefonen, både til Iran og på en jobbreise til Kina. Begge deler er i strid med råd fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Sandberg beklaget dette på ny under pressekonferansen mandag, men gjentok at han ikke angret på Iran-turen.

Mistet garderoben

Mandag tok Harald Tom Nesvik (Frp) over for Sandberg som fiskeriminister.

Dagbladet skrev tirsdag, var det turen til Iran, ikke sikkerhetsbruddene, årsaken til at Sandberg «mistet garderoben» i Frp. Frp har vært stødige kritikere av det iranske regimet i årevis. Sandberg fikk flerrende kritikk fra partifeller i media, og valgte å gå av nestleder samtidig som han trakk seg som fiskeriminister. Sylvi Listhaug er nå blant aktuelle nestlederkandidater.

Også statsminister Erna Solberg (H) reagerte tirsdag på medienes jakt på detaljer i Sandberg-saken, blant annet spørsmål om fremmede makter har kommet seg inn på Sandbergs telefon og om informasjon på telefonen er kompromittert.