Ba(h)re maktmennesker

Statoils nye styreformann Ole Lund sitter i et av landets mektigste advokathus, med forgreininger til det meste som skjer i norsk næringsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Samlet har partnerne i advokatfirmaet BAHR nær 230 styreverv, det vil si ti styreverv i gjennomsnitt. Men det er langt fra sikkert at det er gjennom sine styreverv de utøver mest makt. Som sentrale rådgivere for de største selskapene i norsk næringsliv har de betydelig påvirkningskraft i sentrale prosesser, for eksempel når selskaper skal fusjonere.

Ole Lund er en av landets best betalte advokater, og sannsynligvis taper Lund vesentlig mer på oppdrag han nå ikke kan ta, enn den normale årslønnen han får som Statoil-styreformann. I tillegg til at han må si fra seg styreverv i Uglands rederi og Prosafe.

Tjener mest

Ole Lund troner suverent på inntektstoppen i BAHR (som står for Bugge, Arentz-Hansen & Rasmussen), som han i fjor gikk inn i. I 1997 var han også landets best betalte advokat med 8,4 millioner i inntekt.

Til sammenlikning var gjennomsnittsinntekten for de 23 partnerne i BAHR bare 3 ,7 millioner kroner. Men om Lund har høyest inntekt, er han svært langt fra å ha flest styreverv.

Når han sier fra seg Ugland og Prosafe gjenstår nestformannsvervet i Schibsted, styreformannsvervet i Norsk Medisinaldepot, Zurich Protector Forsikring og Oslo Børs. I tillegg har han flere styreverv for Hotel Continental i Oslo. Fra 1986 til 1995 satt Ole Lund som styreformann i DnB, gjennom en tid med enorme milliardtap og statlig overtakelse. I nesten like mange år satt han som styremedlem i Bergesen-rederiet.

I næringslivet er Lund mest kjent for å være mannen som kan rydde opp når ting går gått over styr eller når personkonflikter truer.

Fusjonsmann

Knut Brundtland (ja, det er sønnen) har vært sentral rådgiver i minst tre av de største fusjonsprosessene de siste to åra, Telenor/Telia, Storebrand/Kreditkassen, i tillegg til at han var rådgiver for omsvermede Fokus bank. Da Fokus stemte ned Postkassa, var ikke Brundtland den som ristet på hodet. Han visste at danske friere var like om hjørnet. På den andres sida av bordet satt hans kollega Finn Myhre , som var rådgiver for Postbanken, men som også var med på prosessen rundt Christiania, og som flere ganger har vært hentet inn av Fred. Olsen. Myhre har 13 styreverv. Brundtland har i tillegg vært rådgiver for det store amerikanske Tiger-fondet, som er storaksjonær i Storebrand. Brundtland har ikke mindre enn 19 styreverv, men de fleste er i mindre selskaper. Som rådgiver for Storebrand har Knut Brundtland holdt seg langt unna Aker RGI, hvor hans kollega Bjørn Gabriel Reed lenge har vært regnet som en av Kjell Inge Røkkes ja-menn i styret. Før styrevervet i Aker RGI var Reed rådgiver for Røkke & Co.

Reed har åtte styreverv, deriblant styreformann i klesprodusenten Voice of Europe og fondsmeglerselskapet Pareto Fonds.

På styreverv-toppen

Også Anders Eckhoff har vært sentral rådgiver for Aker RGI. Sammen med partner Ola Mestad fikk Eckhoff redusert tre-milliarders kravet etter Sleipner-havariet mot Aker RGI til en tiendedel. Også Orkla har vært blant gjengangerne på Eckhoffs klientliste.

Eckhoff troner suverent på styreverv-toppen i BAHR med sine 52 styreverv, blant annet i Statkraft, Elkem, Kverneland og Medinnova. Eckhoff ble et kjent ansikt da han i to uker var styreformann i Uni Storebrand, før det gikk overende i 1992.

Bostyrer

Partner Even Wahr-Hansen er fortsatt bostyrer for norgeshistoriens lengste selskapsavvikling, Anders Jahres dødsbo. Wahr-Hansen har siden 1991 tjent gode penger på å kjempe for statens tapte skattemillioner, og er langt fra ferdig. Wahr-Hansen er også styremedlem i rederiet Western Bulk Shipping, i tillegg til sju andre styreverv.

Skatt er også hovedtema for Ernst Ravnaas , som regnes som en kapasitet på skattejus. Han er i tillegg styremedlem i rederiet Mosvold & Co, Synnøve Finden og reklamebyrået McCann Ericson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer