Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baiterne beskytter deg

De vet de balanserer på kanten av loven, men mener det de gjør er etisk riktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes flere verdensomspennende nettverk av baitere, eller scambaitiere, som de også kalles. Virksomheten har dukket opp på nettet de siste to årene. Der samarbeider tusenvis av lokkeduer på tvers av landegrensene gjennom fora på nettet, om å sette svindlere ut av spill, skriver Aftenposten. 

Over hele verden, inkludert i Norge, svindles folk gjennom useriøse henvendelser via nettet. Mest omtalt i mediene er de såkalte Nigeria-svindlerne. Baiterne ser det som sin oppgave å beskytte uvitende mot erfarne massebedragere.

Eksempelvis kan de utgi seg for å være en bilselger på internett, og bombarderer bedrageren med spørsmål, innlagte forsinkelser og falske personalia. Eller de stanser fiktive banker opprettet av svindlerne for å lure kontonumre og penger fra folk.

- Jeg ser på det som en hobby med positive ringvirkninger. Målet er å få svindlerne til å bruke så mye tid og økonomiske ressurser på oss at de ikke har kapasitet til å svindle andre, sier en norsk baiter til Aftenposten.

Hobbyen er ikke helt ufarlig. Fordi han har mottatt drapstrusler fra organiserte utenlandske svindlerbander, vil han være anonym.

- Jeg tar mine forholdsregler. Jeg oppgir aldri ekte navn, adresse eller hjemland, og benytter bare webbaserte e-postkontoer som jeg kan stenge raskt, sier han.

GODE HJELPERE: Baiterne kriger mot nettsvindlerne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media