Bak den store verdenskrigens kulisser

De uskyldige bildene fra livet mellom slagene viser en ukjent side av første verdenskrig — der også tusenvis av nordmenn deltok.

FESTLIG VED FRONTEN:  Tyske frontoffiserer nyter livet i Frankrike - i selskap med besøkende kvinner.  Foto: Odette Carrez/Reuters
FESTLIG VED FRONTEN: Tyske frontoffiserer nyter livet i Frankrike - i selskap med besøkende kvinner. Foto: Odette Carrez/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): - Krig handler mye om venting, og det er klart at soldatene på begge sider av fronten i Frankrike under den første verdenskrigen også hadde mye fritid — som de bokstavelig talt var nødt til å slå i hjel, sier historikeren Nik. Brandal, som er en av forfatterne bak boka «De ukjente krigerne. Nordmenn i første verdenskrig».  

- Tilsammen var det mellom 14 og 16 000 norskfødte som deltok i krigen. Det overveldende flertallet kjempet på alliert side. De fleste av dem - rundt 10 000 - var emigranter eller arbeidsutvandrere som ble innkalt til å gjøre verneplikt da USA i 1917 gikk med i krigen, forteller Nikolai Brandal.  

Utryddet britisk hær

- Tyskerne var i 1914 de eneste som gikk i krig med en hær som var tilpasset moderne, militær teknologi. De hadde forstått hvordan bombekastere, maskingevær og mitraljøser skal settes inn under en moderne krig. Resultatet var grusomt. Den profesjonelle britiske hæren ble praktisk talt utslettet høsten 1914, og da den store vervehæren til Lord Kitchener kom til fronten ved Somme i 1916 ble 60 000 mann såret og drept i løpet av den første dagen.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer