HER SITTER DE: Jensen-juryen sitter bak døra til høyre i Borgarting lagmannsrett. Ingen får vite hva som skjer bak de lukkede dørene. Foto: Lars Eivind Bones
HER SITTER DE: Jensen-juryen sitter bak døra til høyre i Borgarting lagmannsrett. Ingen får vite hva som skjer bak de lukkede dørene. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Jensen-saken

Bak disse dørene avgjøres Jensens skjebne: - Stakkars, stakkars folk

Klokka 15.03 i dag forlot juryen Borgarting lagmannsrett. I morgen møtes de igjen.

Klokka 15.03 ble Dagbladet vitne til at tre av Jensen-juryens medlemmer, inkludert juryens ordfører, forlot rettslokalet i Borgarting lagmannsrett.

Det skjedde nøyaktig to timer etter at lagdommer Kristel Heyerdahl hevet Borgarting lagmannsrett og sendte juryen ut til rådslagning.

Det betyr at en kjennelse fra norgeshistoriens siste jury i hvert fall ikke kommer i dag.

Juryen har til vanlig hatt et eget rom i tilknytning til sal 250 i Oslo tingrett, men ble etter rettsbelæringen i dag flyttet til Borgarting lagmannsrett, som er utstyrt med flere juryrom.

- Ikke lett

Jurymedlemmene får ikke snakke med noen andre om Jensen-saken, noe som ble spesielt understreket nå som de sitter i rådslagning. Rettsbetjenter passer på at de har alt de trenger, men juryen får likevel lov til å reise hjem til på kvelden.

De skal møtes igjen i morgen klokka 09.00 i Borgarting lagmannsrett. Da vil rådslagningen fortsette. Juryen har altså fire spørsmål de skal svare «ja» eller «nei» på.

I BORGARTING: Mens jurymedlemmene i over 77 rettsdager har sittet i Oslo tingrett, er de under rådslagningen innlosjert i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I BORGARTING: Mens jurymedlemmene i over 77 rettsdager har sittet i Oslo tingrett, er de under rådslagningen innlosjert i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hva skjer nå?

- Det avhenger veldig mye av ordføreren, og om vedkommende er et fornuftig menneske som er i stand til å ordne diskusjonen så alle får taletid flere ganger, sier tidligere lagdommer og forfatter av boka «Juryen for fall - demokrati og sikkerhet», Lars-Jonas Nygard, til Dagbladet.

I sitt arbeid har han intervjuet over hundre jurymedlemmer i norske ankesaker.

- Det å organisere dette ordskiftet er avgjørende. Det er ikke lett. Lagrettemedlemmene har imidlertid blitt godt samkjørt i over 70 dager i retten. Tillegg må vi huske på at de har drøftet denne saken siden første dag, sier han.

- Stakkars, stakkars folk

TRUKKET SEG TILBAKE: Juryen i Jensen-saken har nå trukket seg tilbake, etter atdommer Kristel Heyerdahl har gitt sin rettsbelæring. Slik vurderer Eirik Jensens advokat den.. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet / Vis mer

Juryen får som sagt reise hjem i kveld og overnatte der. Det betyr familiær kontakt for de fleste.

- Det har hendt at man har vært veldig varsom. I Orderud-saken var de innkvartert på Kongsvinger. Grunnregelen er at de skal holdes for seg selv, men jeg vet ikke hvordan vurderingen har vært i denne saken. De kommer sikkert til å nekte å snakke om saken hjemme, og man får håpe de ikke bruker for mye tid på å lese aviser, det tror jeg helle ikke de gjør. De har fått mange formaninger om å ikke gjøre det, sier han.

REISTE HJEM: Eirik Jensen reiste hjem like etter rettsbelæringen i dag. Der skal han vente til kjennelsen skal bli opplest i Borgarting lagmannsrett. Han vil bli varslet omkring to timer før den leses opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REISTE HJEM: Eirik Jensen reiste hjem like etter rettsbelæringen i dag. Der skal han vente til kjennelsen skal bli opplest i Borgarting lagmannsrett. Han vil bli varslet omkring to timer før den leses opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han tror saken blir avgjort først utpå dagen fredag.

Noe av det spesielle i denne saken, er de enorme mengdene materiale juryen har med seg inn i rådslagningen. Blant annet er det snakk om over tusen sider med tidslinjer som inneholder alt fra telekommunikasjon, bompasseringer, bruk av bankkort, kontantinnskudd, reiser, møter og Cappelens øvrige kontakt med hasjligaen mellom 2009 og 2014.

- Stakkars, stakkars folk. Det er et voldsomt materiale. Man skjønner nesten ikke at de kan gjennomgå alt. Samtidig er det ikke så mange spørsmål de har fått fra dommeren. Klarer ordføreren å ordne ordskiftet ut fra det, skal det ikke ta så lang tid. Da er det ikke så forferdelig, sier han.

PROSESS: Selv om Jensen i dag blir kjent uskyldig av juryen, kan det bli en lang prosess før han er helt frikjent. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Blir irriterte

Han peker på at det ofte er svært forskjellige typer mennesker som sitter i en jury, og at noen er mer dominerende enn andre.

- De har også et privatliv, og det kan innebære små irritasjonsmomenter. Det er heller ikke alltid dagsformen er den beste. Det er mange ting som kan skje. I sakene jeg har undersøkt, skjedde det ofte ting. Folk ble irritert og lurte på om det kunne være vits å snakke mer om enkelte tema. Mange blir utålmodige, sier han.

- Hvor mye har prosedyrene og selve rettsbelæringen å si? Har mange allerede gjort seg opp en mening?

- Bevisvurderingen har gått fortløpende, og det er ikke alt der som er like vesentlig. De har nok en oppfatning fra før, og det skal litt til å forvandle på den, sier han.

Dette er spørsmålene

Det kreves flere enn seks «ja»-stemmer på hvert av de fire spørsmålene for at den tidligere politimannen skal bli funnet skyldig.

Dette er spørsmålene de skal svare på:

1: Er tiltalte Eirik Jensen skyldig i å ha medvirket til ulovlig innførsel av narkotika?

2: Gjelder den i spørsmål 1 nevnte overtredelse et meget betydelig kvantum? Dette er et tilleggsspørsmål som bare besvares dersom spørsmål 1 er besvart bekreftende: l

3: Er tiltalte Eirik Jensen skyldig i å ha mottatt en utilbørlig fordel i anledning av stilling?

4: Er korrupsjonen å anse som grov? Dette er et tilleggsspørsmål som bare besvares dersom spørsmål 3 er besvart bekreftende.