STRENGT BEVOKTET: Porten inn til rehabiliteringssenteret og det religiøse senteret på giganteiendommen i Pennsylvania er voktet med bevæpnet vakthold. Foto: Trym Mogen Dagbladet
STRENGT BEVOKTET: Porten inn til rehabiliteringssenteret og det religiøse senteret på giganteiendommen i Pennsylvania er voktet med bevæpnet vakthold. Foto: Trym Mogen DagbladetVis mer

Bak disse murene bor mannen Erdogan vil ha kloa i. Vi fikk bli med inn

- Jeg kjenner ikke folkene engang, sier Fethullah Gülen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAYLORSBURG, PENNSYLVANIA (Dagbladet):

I delstatens Pennsylvanias tjukkeste skoger bor mannen som av president Recep Tayyip Erdogan personlig har fått skylden for det blodige og mislykkede militærkuppet i Tyrkia.

Fethullah Gülen er en islamsk lærd som gikk i eksil i USA i 1999. I flere år støttet han den demokratisk valgte statsministeren Erdogan. De siste åra har imidlertid han og Erdogan blitt nærmest erkefiender, og Gülen blir sett på som en av de største truslene mot presidenten.

EKSIL: Fethullah Gülen i boligen i Saylorsburg, Pennsylvania. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
EKSIL: Fethullah Gülen i boligen i Saylorsburg, Pennsylvania. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Kjenner ikke folkene

Gülen selv har stort sett holdt seg bak portene på den gigantiske eiendommen i naturskjønne Pennsylvania, men Dagbladet var én av få medier som fikk stilt ham spørsmål i dag.

- Hva svarer du på Erdogans påstander om at du er ansvarlig for kuppforsøket?

- Jeg har vært her i 15 år. Jeg kjenner ikke folkene i Tyrkia engang, og jeg hadde ikke engang visst hvem de var hvis de ikke hadde vært på TV. Jeg har heller aldri vært involvert i militæret og kjenner ikke dem heller, sier Gülen på spørsmål fra Dagbladet.

- Samtidig er denne situasjonen at det begynner å likne mer og mer på et iscenesatt kuppforsøk. Lederne av militærgruppene ble ikke rørt. Noen mål forsøker å bli nådd av presidenten etter dette forsøket, sier han.

Erdogan ba i går USA om å utlevere Gülen til Tyrkia.

HOVEDHUSET: Erdogan mener Gülen har vært ansvarlig for det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia. Dette er bygget Gülen bor i. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
HOVEDHUSET: Erdogan mener Gülen har vært ansvarlig for det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia. Dette er bygget Gülen bor i. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke redd for det. Jeg registrerer også at USA ikke tar Erdogans påstander på så stort alvor i sitt tilsvar til utleveringskravet, sier han.

- Frykter represalier

Dagbladet fikk som én av få internasjonale medier i dag et unikt innblikk på stedet der Erdogan mener kuppet mot Tyrkia ble planlagt fra.

- Dere kan ikke ta bilde av folk som oppholder seg på eiendommen, enten de er her for å utøve religion eller rehabiliterer fra sykdom. Hvis dere tar et bilde, vennligst ikke vis dem.

SENTER: Det er mange personer som oppholder seg på eiendommen. Mange er her på religiøse opphold eller for å rehabilitere etter sykdom. Noen frykter represalier dersom tyrkiske myndigheter får vite at de er der. Foto. Trym Mogen / Dagbladet
SENTER: Det er mange personer som oppholder seg på eiendommen. Mange er her på religiøse opphold eller for å rehabilitere etter sykdom. Noen frykter represalier dersom tyrkiske myndigheter får vite at de er der. Foto. Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Vi frykter represalier fra Erdogan om de viser ansiktene sine. Han vil anklage dem for å ha vært med på kuppforsøket, sier Alp Aslandogan til Dagbladet.

Han er leder i organisasjonen Alliance for Shared Values, og en talsmann for Gülen.

Dagbladet ankommer eiendommen via en smal landevei med bondegårder og små hus på hver sin side.

Etter planen skal Gülen komme med en uttalelse i dag, men han er ved dårlig helse. Gülen har siden 90-tallet lidd av en hjertesykdom, noe han begrunner som årsaken til at han flyttet hit til Pennsylvania.

TALSMANN: Alp Aslandogan. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
TALSMANN: Alp Aslandogan. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Moderat lærd

Bak porten er det et stort religiøst senter og helsesenter. På den 105 måls store eiendommen renner ferskt bekkevann ut i en innsjø. Naturen er omkranset av flere bolighus, lysthus i tillegg til det store helsesenteret.

Tidligere var dette en sommerleir for tyrkisk-amerikansk ungdom. I dag brukes den som et tilholdssted for Gülens tilhengere.

Og det er her Erdogan mener den muslimske lærde har planlagt militærkuppet i Tyrkia.

Erdogan har anklaget Gülen for å være hjernen bak kuppforsøket fredag. Gülen er en moderat muslimsk lærd som ønsker å reversere Erdogans strenge islamistiske politikk og sentreringen av Erdogans makt i Tyrkia.

BOLIGHUS: Det er flere bolighus på eiendommen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
BOLIGHUS: Det er flere bolighus på eiendommen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Gülen han en stor tilhengerskare kalt Gulenister, som alle tilhører Hizmet-bevegelsen. New York Times beskriver Hizmet som en moderat og pro-vestlig sunni-muslimsk bevegelse med stor apell blant mange høyt utdannede tyrkere.

Gülen skal også ha stor støtte blant mange høytstående tyrkiske militære, som altså utførte kuppforsøket fredag.

Demonstrasjoner

Gülen er kjent som svært mediesky og har blant annet avvist å bli intervjuet av CNN i fire år.

Lørdag var det et titalls demonstranter utenfor eiendommen, som er strengt voktet med en port og væpnet vakthold. De mente Gülen sto bak kuppforsøket, og at han måtte respektere den demokratisk valgte regjeringen i Tyrkia.

Talsmannen Aslandogan sier at det på det meste var rundt hundre demonstranter utenfor porten lørdag. Søndag formiddag er det ikke én demonstrant å se.

- Det er tydelig at det var en éndagsprotest. Vi mistenker at noen av dem var betalt av Erdogan, mens noen oppriktig demonstrerte, sier han.

PRESSET: Fethullah Gülen er blitt en sterk kritiker de siste åra, etter at presidenten har tatt til seg mer og mer makt. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
PRESSET: Fethullah Gülen er blitt en sterk kritiker de siste åra, etter at presidenten har tatt til seg mer og mer makt. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Selv om han var en av mange høyt utdannende som støttet Erdogan i begynnelsen av hans periode, forteller Aslandogan at Gülens bevegelse er uenig med Erdogan og retningen Tyrkia har tatt.

- Vi støttet ham i første periode, da partiet lovet EU-medlemskap og mer demokratisering. Han gjorde også en god jobb. I den tredje perioden sin, gjorde imidlertid Erdogan en u-sving og reformerte landet for å styrke seg selv, sier Aslandogan til Dagbladet.