Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bak disse murene sitter noen av USAs verste kriminelle - søndag gikk det galt igjen

Sju drept i høysikkerhetsfengsel i USA. Fire ansatte pr. 250 fanger på jobb.

DE ANSATTE RØMTE: Sju fanger ble drept og 17 alvorlig skadd i høyrisikofengslet Lee Correctional Institution i Sør-Carolina søndag kveld. Foto: Google Earth.
DE ANSATTE RØMTE: Sju fanger ble drept og 17 alvorlig skadd i høyrisikofengslet Lee Correctional Institution i Sør-Carolina søndag kveld. Foto: Google Earth. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først fire timer og et kvarter etter fangeslagsmålene startet i høysikkerhetsfengselet Lee Correctional Institution i byen Bishopsville i Sør-Carolina søndag kveld, begynte de ansatte på jobb å nærme seg de blodige åstedene.

Da var spesialtrente politistyrker, såkalte SWAT-styrker, på plass og ga ryggdekning til de fengselsansatte, bokstavelig talt.

Sju fanger i alderen 24 til 44 år døde av skader forårsaket av hjemmelagde kniver.

17 andre innsatte ble så alvorlig skadd at de måtte overføres til sykehus utenfor den gigantiske «korreksjonsanstalten» med plass til 1650 fanger. Det var rundt 1500 innsatte innenfor murene da bråket startet.

Rundt halvparten var involvert i kampene eller tilskuere.

De ansatte trakk seg unna slik sikkerhetsreglene på jobb sier.

Mobiltelefoner

Og ifølge sjefen for høyrisikofengslet, Bryan Stirling, var det ikke et tradisjonelt fangeopprør mot ansatte som startet ved 19.15-tiden søndag og pågikk i nesten åtte timer.

- Det var en kamp mellom gjenggruppering innenfor murene om ekte penger og ekte territorier på utsida. Og om mobiltelefoner, sa fengselssjefen og guvernøren i Sør-Carolina, Henry McMaster, på en kort pressekonferanse i fengselet mandag kveld norsk tid.

Tre hete temaer om forhold rundt amerikanske høyrisikofengsler har blusset opp igjen etter det blodigste fangeslagsmålet på mange år: mobilforbud, bevæpning av ansatte og lønnsnivået.

Mobilforbud: i prinsippet skal ikke innsatte ha tilgang til mobiltelefon. Det er i praksis bare på papiret. Derfor har dette fengselet jobbet for å innføre en avsperring av mobilsignaler i og rundt fengslet. Det har imidlertid føderale myndigheter sagt nei til. Delstatens guvernør varsler at han vil ta opp den kampen igjen.

GJENGOPPGJØR BAK MURENE: Guvernør Henry McMaster (til venstre) og fengselssjef Bryan Stirling hadde en forklaring mandag kveld på det som skjedde i Lee Correctional Institution. Foto: Sean Rayford, AP/NTB Scanpix.
GJENGOPPGJØR BAK MURENE: Guvernør Henry McMaster (til venstre) og fengselssjef Bryan Stirling hadde en forklaring mandag kveld på det som skjedde i Lee Correctional Institution. Foto: Sean Rayford, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Bevæpning av ansatte: i et land der presidenten går inn for at skolelærere skal bære våpen, har nasjonale fengselsmyndigheter sagt nei til bevæpning av ansatte i høyrisikofengsler som i Sør-Carolina, ifølge avisa The State.

Rekruttering: ifølge føderale retningslinjer skal det være fire ansatte på jobb pr. 30 innsatt.

Fire pr. 250

Søndag kveld var det fire ansatte på jobb pr. 250-260 innsatte. Noen hadde vært på jobb i 12 timer allerede da uroen startet, opplyste fengselsdirektøren på pressekonferansen mandag.

Han får ikke tak i arbeidskraft.

Rundt 600 stillinger står ubesatt i amerikanske fengsler med høyrisikofanger.

Grunnlønn på ca. 330 000 kroner frister ikke.

I hele 2017 ble 12 innsatte drept av andre fanger i høyrisikofengsler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!