STORM-IRMA/
STORM-IRMA/Vis mer

Irma gir orkantrussel:

Bak Irmas herjinger kommer en ny, livsfarlig trussel: Tornadoen

- Kan forvente tornadoer i flere dager framover, sier norsk professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forbindelse med at den fryktede orkanen Irma inntok Florida, ble innbyggerne advart om enda en fare: Tornadoer.

USAs nasjonale værvarslingssenter utstedte allerede lørdag tornadovarsler for store deler av østlige og sørlige Florida, inkludert byen Miami.

Minst én tornado har så langt blitt registrert, skriver Time. Den slo ned i Oakland Park i går, ifølge avisa.

OMFATTENDE SKADER: Bildet viser skadene Irma har medført i Palm Bay. Ifølge nyhetsbyrået AP har trolig en tornado rammet dette området. Foto: Red Huber/Orlando Sentinel/AP/Scanpix
OMFATTENDE SKADER: Bildet viser skadene Irma har medført i Palm Bay. Ifølge nyhetsbyrået AP har trolig en tornado rammet dette området. Foto: Red Huber/Orlando Sentinel/AP/Scanpix Vis mer

- Irma har avtatt betraktelig i styrke i løpet av natta. Den har nå blitt betraktelig nedgradert fra nivå 5, sier Helge Drange, professor ved Universitetet i Bergen.

Mandag ettermiddag ble Irma nedjustert til en tropisk storm.

Tornado-fare

Det er ifølge Drange svært små marginer og store tilfeldigheter knyttet til hvordan slike store stormsystemer beveger seg.

- Hadde Irma kommet inn på østsiden av Florida i stedet, kunne utslaget vært veldig annerledes, sier han.

Selv om Irma er redusert i styrke, er faren for tornadoer fortsatt i stor grad til stede, ifølge professoren.

SØNDAG: Orkanen «Irma» er nå på vei mot byen Tampa. På veien har den forårsaket store ødeleggelser. Video: CNN. Vis mer

- Med en orkan kommer mye varm og fuktig luft inn over land. I overgangen der den fuktige og varme luften treffer kaldere luft på land, dannes tornadoer, forteller han.

- Det er fremdeles veldig mye varm og fuktig luft i området Irma har beveget seg gjennom, så tornadoer kan man forvente at vil komme helt inntil værsituasjonen blir mer normalisert, sier han.

PROFESSOR: Helge Drange, professor ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB
PROFESSOR: Helge Drange, professor ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB Vis mer

- Og det kan gå flere dager før det skjer, tilføyer han.

Flere utfordringer

- Betyr det at tornadoer nå er den største trusselen befolkningen i Florida står overfor?

- Ja, det kan man godt si, sier Drange, men tilføyer:

- I tillegg vil alt vannet som har kommet inn over land skape langsiktige utfordringer.

Fra de orkan-rammede områdene meldes det om oversvømmelser og omfattende strømbrudd. Seint søndag kveld var 3,3 millioner husstander og bedrifter uten strøm i Florida, ifølge AP.

- Vannet trenger inn i bygninger, ledningsnett og avløpssystem. Det er normalt at havnivået øker ved en orkan, og da er stormflo en av hovedutfordringene, sier professor Drange.

- Stormflo?

- I en orkan vil havet bule opp cirka en meter i sentrum som følge av lavt trykk. Samtidig dytter vinden vannet foran seg, og disse effektene gjør at havnivået kan øke med opptil fem meter mot land, forklarer han.

Vannet forsvant

Ettersom den totale mengden vann i havet alltid er den samme - vil en økning av havnivået ett sted bety en redusering av havnivået et annet sted.

Det opplevde innbyggere på Bahamas i går.

«Jeg kan ikke tro det. Dette er Long Island, Bahamas og havvannet er borte», tvitret Kaydi_K, som publiserte en video av at vannet ved strendene utenfor Bahamas rett og slett var borte.

Irma er ikke den eneste orkanen som i disse dager truer Amerika.

Noe ut i Atlanterhavet ligger et annet stormsystem, som har fått navnet Jose.

- Jose er relativ sterk nå, men den vil bli svekket. Det er dessuten lite sannsynlig at Jose vil gå over land. Om den vil det, vil den treffe land helt nord på østkysten i USA, sier Drange.

- Tilfeldigheter

Det andre stormsystemet man har fryktet, har fått navnet Katja. Ifølge professoren har hun ikke lenger orkanstatus.

- Er det noen spesiell grunn til at det er blitt dannet flere store stormsystemer akkurat nå?

- Nei, det er nok tilfeldig. Det er en del forhold som må ligge til rette for at en orkan blir til. For det første må havtemperaturen ligge over 26,5 grader. I tillegg må det oppstå en virvel i atmosfæren et sted. Det skjer ofte når passatvinden forlater Afrika, eller når vinden blåser over Kapp verde-øyene, som er ganske høye, sier Drange.

EKSTREMVÆR: Orkanen Irma traff østkysten av Florida med opp til 130 km/t i vindkastene. Slik opplevdes stormen for nordmenne som søkte ly på sjømannskirka i Miami. Video Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Men dersom det er hastighetsforskjell i atmosfæren, altså at vinden blåser i forskjellige retninger oppover i atmosfæren, vil orkanen brytes ned, fortsetter han.

- Og dersom det kommer mye støv og tørr luft fra Sahara, vil det hindre en orkan fra å vokse i styrke.

- Det er mange komponenter som spiller inn, og det er når de ulike faktorene spiller på lag at det kan oppstå en orkan, sier han.

Omkomne

Det store spørsmålet man nå må stille seg, er ifølge Drange, om man kan forvente flere slike stormsystemer i takt med at global temperatur og havtemperaturen stiger.

- Dette er det fremdeles usikkerhet knyttet til. Det er ikke grunn til å tro at det et varmere klima gir flere slike systemer, men at de som først oppstår blir kraftigere. Dette gir grunn for bekymring når vi ser fram i tid, mener han.

Irma dundret søndag med voldsom kraft mot Florida. Først traff den Florida Keys. Deretter fortsatte de verste herjingene særlig langs vestkysten av den amerikanske delstaten.

Minst fem personer er omkommet i Florida, ifølge ABC News.

Totalt er det meldt om rundt 30 dødsfall etter Irmas voldsomme ferd over Karibia.

MEKTIGE KREFTER: Deler av kystområdene i Sør-Miami er oversvømt på grunn av stor nedbørsmengde og stormflom. Sporerne etter orkanen Irma var tydelige få timer etter at de verste stormkastene hadde lagt seg. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer