Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bakbundet og skutt - frykten for folkemord øker i Burundi

Minst 39 drept.

 AVVÆPNER OPPRØRERE:  Regjeringsstyrker i Burundi avvæpner en gruppe som er mistenkt for opprør sist onsdag i Lake Tanganyika-distriktet nær hovedstaden Bujumbura. Foto: Jean Pierre Aime Harerimana, Reuters/NTB Scanpix.
AVVÆPNER OPPRØRERE: Regjeringsstyrker i Burundi avvæpner en gruppe som er mistenkt for opprør sist onsdag i Lake Tanganyika-distriktet nær hovedstaden Bujumbura. Foto: Jean Pierre Aime Harerimana, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 39 mennesker, mange av dem bakbundet og skutt i hodet, er funnet døde i Burundis hovedstad Bujumbura, ifølge øyevitner.

Øyevitner og journalister forteller til nyhetsbyrået AFP at likene lørdag lå strødd i gatene flere steder i byen, dagen etter at opprørere angrep militære mål i utkanten av hovedstaden.

Nyhetsbyrået APs vitne telte 21 lik med kulehull i hodene i nabolaget Nyakabiga etter fredagens voldshandlinger.

Kilden, som uttaler seg anonymt i frykt for egen sikkerhet, sier noen av de døde hadde hendene bundet på ryggen. Nyakabiga var ikke blant områdene hvor opprørere ifølge hæren gikk til angrep mot flere militærinstallasjoner fredag.

Det kom til voldsomme kamper i deler byen da ukjente gjerningsmenn gikk til koordinerte angrep på tre militærbaser.
En høytstående politikilde sier til Reuters at det var 20 unge menn som ble drept i nabolaget, og et vitne så minst 16 lik i gatene i samme område. Innbyggere sier noen av ofrene hadde blitt hentet av politiet i husransakelser fredag, noe politiet avviser.

- Alle de døde var angripere drept i en operasjon fredag utført av hæren og politiet. Fienden ble nøytralisert, sier polititalsmann Pierre Nkurikiye.
FN-fordømmelse
Seinere opplyste han at hæren hadde drept 12 av gjerningspersonene og pågrepet 20 andre. FNs sikkerhetsråd fordømte i et møte fredag kveld angrepene mot militærbasene og manet til ro og dialog.

 SKAPER KONFLIKT:  Burundis president Pierre Nkurunziza (i midten) under innsettelsesseremonien for hans tredje presidentperiode  20. august i år, omkranset av visepresidentene Gaston Sindimwo (til venstre) og Joseph Mutore. Foto: LANDRY NSHIMIYE, AFP/NTB Scanpix.
SKAPER KONFLIKT: Burundis president Pierre Nkurunziza (i midten) under innsettelsesseremonien for hans tredje presidentperiode 20. august i år, omkranset av visepresidentene Gaston Sindimwo (til venstre) og Joseph Mutore. Foto: LANDRY NSHIMIYE, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Volden er tilsynelatende knyttet til president Pierre Nkurunzizas omstridte tredje periode ved makten.

Mange burundiere og utenlandske observatører anser Nkurunzizas gjenvalg i juli som grunnlovsstridig og i strid med fredsavtalen som gjorde slutt på borgerkrigen.

300 000 mennesker ble drept under krigen mellom sikkerhetsstyrkene og hutumilits mellom 1993 og 2006.

Fare for folkemord
FNs høykommissær for menneskerettigheter advarte nylig mot faren for et folkemord i Burundi, slik nabolandet Rwanda opplevde i 1994.

Begge land har opp gjennom historien vært preget av motsetninger mellom en hutu-majoritet og en tutsi-minoritet.

Under folkemordet i Rwanda ble 800 000 mennesker massakrert av den hutu-dominerte regjeringshæren og allierte militsgrupper, og de fleste av ofrene var tutsier.

I Burundi er presidenten hutu, mens regjeringshæren tradisjonelt har vært tutsidominert.

Nå består sikkerhetsstyrkene av både hutuer og tutsier, og konflikten i landet er ifølge analytikere mer politisk enn etnisk motivert.

(NTB).


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media