«Baked Alaska» pågrepet

Trump-tilhenger Tim «Baked Alaska» Gionet er pågrepet etter at han livestreamet at han var i Kongressen 6. januar.

PÅGREPET: Youtuber og høyresideaktivist Tim Gionet er kjent som Baked Alaska på nett. Foto: Baked Alaska
PÅGREPET: Youtuber og høyresideaktivist Tim Gionet er kjent som Baked Alaska på nett. Foto: Baked Alaska Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere titalls personer er pågrepet etter angrepet på Kongressen i USA forrige uke. FBI har sagt at de har oversikt over mer enn 200 personer som de mener at var tilstede.

De har advart om at alle som hadde en telefon inne i kongressbygningen 6. januar, kom til å få en føderal agent på døra.

En av dem skal ha vært youtuberen Tim Gionet, som går under brukernavnet «Baked Alaska» på internett. Han ble pågrepet fredag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Politiet mener at Gionet er en av dem som livestreamet fra angrepet på Kongressen. Brukeren hans på streamingnettsida Dlive hadde en 27 minutter lang sending fra innsiden av bygget, skriver FBI i sine dokumenter.

Han skal blant annet være mannen som har filmet noen av bildene i videoen under:

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Prøveløslatt

Han er nå pågrepet av FBI i Texas. Han er siktet for innbrudd og å oppholde seg på et sted med begrenset adgang uten tillatelse og ordensforstyrrelse.

I tillegg var han etterlyst av en dommer i hjemstaten Arizona, melder lokalavisa Arizona Republic.

Årsaken er at dommeren mener Gionet bryter vilkårene for prøveløslatelsen sin ved å i det hele tatt være i Washington D.C.

Overfall

Gionet var ute på prøve, etter at han har sonet en overfallsdom.

Han er dømt for å ha havnet i en slåsskamp på bar, og brukt pepperspray mot en ansatt på utestedet.

I de nye dokumentene fra FBI heter det at man kan høre Gionet oppfordre andre til å ikke forlate Kongressen, selv om de ble bedt om det av politiet.

- Ikke bekymre dere folkens, jeg blir her, sier han i en av videoene, ifølge FBI.

Gionet hadde også en framtredende rolle under den høyreradikale demonstrasjonen i Charlottesville i 2017, der en motdemonstrant ble påkjørt og drept av en nynazist.

Det er uklart hvordan Gionet stiller seg til siktelsen, og bakgrunnen for navnet sitt.

Tidligere kommentator

Før Gionet etablerte sitt eget ytre-høyre-talkshow i sosiale medier, var han kommentator i BuzzFeed, skriver New York Times.

Han skal også ha gått i flere demonstrasjonstog mot rasisme.

Nå er antisemittiske konspirasjonsteorier blant temaene som han presenterer på talkshowet sitt. Han har blant annet hevdet at det pågår et massemord på «den hvite rase» og at jødene styrer mediene.

New York Times-journalisten har selv jobbet i Buzzfeed med Gionet. Han hevder at Gionet tidligere hadde bilde av Demokratenes profilerte senator Bernie Sanders på pulten, før han begynte å gå med rød Trump-caps på kontoret.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer