Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baker nektet å ta fri - fikk saftig bot

En fransk baker holdt åpent sju dager i uka over sommeren 2017. Som takk for arbeidet fikk 41-åringen nesten 29 000 kroner i bot.

HARDTARBEIDENDE: Bakeren Cédric Vaivre holdt åpent sju dager i uka over sommeren 2017. Det ble han straffet med nesten 29 000 kroner i bot for. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
HARDTARBEIDENDE: Bakeren Cédric Vaivre holdt åpent sju dager i uka over sommeren 2017. Det ble han straffet med nesten 29 000 kroner i bot for. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den franske bakeren Cédric Vaivre fikk en bot på nærmere 29 000 kroner etter å ha holdt bakeriet sitt, Boulangerie du Lac, åpent syv dager i uka gjennom sommeren 2017.

Og selv om åpningstidene helt sikkert var til glede for både fastboende og tilreisende, falt det ikke i god jord for myndighetene.

- Én dag for mye ifølge loven, melder The Guardian.

Det er ikke første gang bakeren i Frankrike har blitt bøtelagt for å holde åpent for lenge. Tilfellene har skapt debatt, ikke ulik debatten om søndagsåpne butikker her til lands.

Underskriftkampanje

Den lille byen Lusigny-sur-Barse har 2000 innbyggere og ligger om lag 200 km sørøst for Paris.

De vil nå gjøre sitt for å redde sin baker fra å måtte betale bota.

Lojale kunder i byen har nemlig startet en underskriftskampanje til støtte for Vaivre. Oppsiktsvekkende nok har hele 2000 allerede skrevet under for å vise sin støtte.

Vaivre hadde en spesiell tillatelse som gjorde at han slapp å holde stengt en dag frem til 2016, men fikk ikke fornyet tillatelsen.

- Vi vil bare holde åpent hver dag i løpet av sommeren, ikke hele året, sier Vaivre.

Christian Branle, ordføreren i den lille byen, stiller seg også bak bakeren.

- Det må være litt sunn fornuft, spesielt på små, avsidesliggende steder. Vi er ikke i et område med mye konkurranse, sier Branle.

Vaivre sier at han er avhengig av den store omsetningen sommeren tilbyr for at bakeriet skal klare seg.

Loven som sier at butikkeiere må holde stengt minst en dag i uken, gjelder for det administrative distriktet Aube, som Lusigny-sur-Barse er en del av, ifølge The Local.

Mandagsåpent

Det er ikke første gang at franske bakere bøtelegges for å holde åpent for ofte.

Debatten har splittet Frankrike på samme måte som debatten om søndagsåpne butikker splittet oss her hjemme i Norge.

Bakeren Stephane Cazeneuve, tidligere innhaver av «Frankrikes beste baguette»-prisen ble i 2015 pålagt av retten å holde stengt på mandager. Dette mente han ville føre til store økonomiske tap, og behov for å kutte ned på bemanningen.

- Jeg har holdt åpent sju dager i tre og et halvt år. Jeg har laget arbeidsplasser og skapt verdi, så jeg skjønner ikke hvorfor de vil hindre meg i å gjøre det, sa Cazeneuve.

- Vi må jobbe mindre, betale mindre skatt og om nødvendig nedbemanne, sa Stéphane Moreau, en annen baker som ble bøtelagt, ifølge The Telegraph.

Trenger hviledag

Vaivre har ikke betalt boten, i håp om at den vil bli redusert eller tilbakekalt.

Til tross for stor støtte fra lokale og borgermesteren selv, er det flere parter.

126 bakere og konditorer i Aube ble spurt om lovbestemmelsen som sier at butikker må holdes stengt én dag i uka burde forbli. Flertallet var for å opprettholde bestemmelsen.

- Loven er på plass fordi folk med handel i håndverksyrker kan jobbe mye mer enn det som er lovlig, sier Eric Scherrer, i en fagforening for handel.

SLIK BAKER DU BRØD: Øyvind S. Hansen på det norske bakerlandslaget kommer med gode tips til brødbaksten. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!