Bakeri-gigant angrepet av kakerlakker

Bakeriet Bakers på Økern i Oslo har måttet brenne store mengder klær og desinfisere rom etter at det ble oppdaget kakerlakker på bakeriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakeriet på Økern er Norges største, og bakerigiganten Bakers leverer sine varer til mange av de store dagligvarekjedene.

Ifølge bedriften har det aldri vært snakk om at kakerlakkene skal ha kommet i nærheten av lager eller produksjonslokaler der bakervarer eller råvarer befinner seg.

I en bag

Kakerlakkene ble oppdaget i begynnelsen av forrige uke.

- Det var i et garderobeskap i garderoben der de ansatte skifter at kakerlakkene ble oppdaget. Vi har et firma som jevnlig kontrollerer lokalene for nettopp slike skadedyr. Trolig har kakerlakkene blitt tatt med på jobb i en bag som en av de ansatte har tatt med seg hjemmefra, sier administrerende direktør Roar Hoel ved Bakers.

Han vil ikke oppgi nøyaktig hvor mange kakerlakker som ble funnet i garderoben.

- Rommet ble øyeblikkelig desinfisert, og de ansattes klær tilintetgjort ved brenning. Våre kunder kan trygt spise våre varer. Vi kan ikke gardere oss mot at noen tar med skadedyr utenfra, og det er betryggende å se at våre rutiner oppdager det når noe slikt skjer, sier Hoel.

Ikke varslet

Byveterinær og leder ved Statens næringsmiddelstilsyn i Oslo, Roar Skjelkvåle, var i går ikke varslet om saken.

- Bedrifter som blir angrepet av kakerlakker har ingen plikt til å varsle oss dersom de kan rydde opp i problemet selv. De er derimot forpliktet til registrere slike avvik, slik at vi får vite om dem når vi inspiserer bedriften, sier Skjelkvåle.

Det har i det siste vært en rekke oppslag om leiligheter som har blitt utsatt for kakerlakkinvasjon. Forsker Preben Ottesen ved Folkehelsa mener at det ikke er snakk om at Norge er utsatt for noe kakerlakkangrep.