Bakholdsangrep fra republikanere stanser forhandlingene

Fullt kaos halvannen dag før USA risikerer å ryste verdensøkonomien.

TRØBBEL: John Boehner, lederen av Representantenes hus, prøver i kveld å snekre en plan som kan få flertall i hans kongresskammer, noe som har frosset forhandlingene i Senatet om en budsjettavtale.  Foto: Jonathan Ernst  / REUTERS / NTB SCANPIX
TRØBBEL: John Boehner, lederen av Representantenes hus, prøver i kveld å snekre en plan som kan få flertall i hans kongresskammer, noe som har frosset forhandlingene i Senatet om en budsjettavtale. Foto: Jonathan Ernst / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Moderate senatorer fra begge sider skulle i dag diskutert et mulig løsningsforslag i den fastkjørte amerikanske budsjettkrisen. Men i kveld norsk tid ble det klart at republikanere i Representantenes hus, som utløste krisen i utgangspunktet, kan stikke enda flere kjepper i hjulene for forhandlingene.

Anført av leder John Boehner jobber de i kveld med stadig nye endringer i et forslag som er ment å ramme finansieringen av Obamas forlengst vedtatte helsereform mest mulig. Republikanerne har flertall i Representantenes hus, og de mest aktivistiske av dem er svært kritiske til innrømmelsene som deres kolleger i Senatet trolig var i ferd med å gi demokratene.

På senator-nivået er nå forhandlingene stoppet opp i påvente av de uventede manøvrene i det andre kongresskammeret.

- Løsning lite sannsynlig Det skjer mens USA er mindre enn to dager unna det såkalte gjeldstaket. Om en avtale ikke er på plass før torsdag, vil landet kort tid etter ende med å misligholde sin 16,7 billioner dollar store statsgjeld. Det har aldri skjedd før, og blant andre Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) har denne uka tryglet kongresspolitikerene om å komme til enighet for å unngå en krise i verdensøkonomien.

Den kan komme om markedene ikke får klare signaler om når amerikanerne kan heve sitt selvpålagte gjeldstak.

Men samarbeidsviljen er på et bunnivå, og ingen ser i kveld noen rask vei ut av grøfta.

- Ikke på mine 17 år her har jeg sett en situasjon der en løsning framsto som mindre sannsynlig, sier Mississippi-senatoren Roger Wicker til Politico etter et møte med andre republikanere i kveld.

Også den republikanse senatoren Roy Blunt, som sitter i lederskapet, medgir at det er en reell sjanse for at Kongressen ikke klarer å få en avtale gjennom innen torsdag.

Om det i kveld kommer til en avstemming i Representantenes hus der republikanerne pisker inn nok stemmer i egne rekker til å vedta en versjon av den for demokratene uspiselige planen, kan det legge press på Senatet om å til slutt vedta en mer radikal løsning enn det som lå på bordet.

Utpressing USA er nå inne i den femtende dagen av en såkalt shutdown - en situasjon der hundretusener av statlige ansatte er permittert i fravær av et gyldig nasjonalbudsjett.

Det hvite hus gjentok i dag at president Obama ser på situasjonen som ren utpressing som ikke kan lede fram.

- Presidenten har en rekke ganger gjort det klart at Kongressens medlemmer ikke får kreve løsepenger for å utøve sine grunnleggende plikter - å vedta et budsjett og betale nasjonens regninger. Dessverre er det akkurat det som gjøres i det siste forslaget fra republikanerne i Huset. Det er et partipolitisk forsøk på å tekkes en liten gruppe Tea Party-republikanere som påtvang oss nedstengingen av myndighetsapparatet i første omgang, skriver Det hvite hus i en uttalelse.

Selv om forhandlingene mellom toppsenatorene, demokratenes majoritetsleder Harry Reid og republikanernes minoritetsleder Mitch McConnell, skulle komme tilbake på sporet, har ingen noen garanti for at deres avtale vil bli akseptert i Representantenes hus, skriver Politico.

Samtidig har senatorene hver for seg anledning til å forsinke en siste stemmegivning til etter torsdagsfristen.

Den tidligere presidentkandidaten John McCain er blant de republikanske senatorene som mener at nok er nok og at de mer aktivistiske partifellene må kaste inn håndkleet.

- Det er veldig, veldig alvorlig. Republikanere må forstå at vi har tapt dette slaget, at vi ikke er i stand til å vinne fordi vi krever noe som ikke er mulig å oppnå - slik jeg spådde for flere uker siden, sier McCain til New York Times i kveld.