Bakijev gjenvalgt i Kirgisistan

Fikk 90 prosent av stemmene.

PROTESTERER: Opposisjonen i Kirgisistan mener valget var avgjort på forhånd gjennom valgfusk. Her demonstrerer de i hovedstaden Bisjkek. Foto: VJATSJESLAV OSELEDKO/AFP/SCANPIX
PROTESTERER: Opposisjonen i Kirgisistan mener valget var avgjort på forhånd gjennom valgfusk. Her demonstrerer de i hovedstaden Bisjkek. Foto: VJATSJESLAV OSELEDKO/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirgisistans president Kurmanbek Bakijev er gjenvalgt for fem nye år, og ser ut til å ha sikret seg rundt 90 prosent av stemmene i torsdagens valg.

Den statlige valgkommisjonen utropte Bakijev til vinner etter at drøyt 30 prosent av stemmene var talt opp fredag morgen.

Resultatet kommer ikke som noen stor overraskelse, ei heller protestene fra opposisjonen, som anklager Bakijev for valgfusk.

En av presidentens største utfordrere, sosialdemokratenes leder og tidligere statsminister Almazbek Atambajev, oppfordret på valgdagen sine landsmenn til å bli hjemme.

Opposisjonen anklager Bakijev for å ha manipulert hele valget, og for å ha brukt vold og trusler mot politiske motstandere i valgkampen.

Valgdeltakelsen så likevel ut til å være høy i hovedstaden Bisjkek, men offisielle tall foreligger ennå ikke.

Den tidligere sovjetrepublikken Kirgisistan har de siste årene fått en strategisk viktig posisjon i Sentral-Asia, takket være USAs store flybase i landet.

Manas-basen har vært helt sentral i amerikanernes forsyningsrute til styrkene i Afghanistan. Bakijev har brukt den som forhandlingskort overfor både Washington og Moskva.

I februar varslet han at basen ville bli stengt, etter å ha mottatt løfter om drøyt 12 milliarder kroner i bistand og lånegarantier fra Russland.

I forrige måned gikk USA med på å betale tre ganger så mye i leie for basen, og amerikanerne får derfor beholde basen inntil videre.

(NTB)