Bakkanal for flertallsregjering

Siden nyttår har flere av Ap's og SVs mest sentrale rådgivere jobbet i det stille for å fjerne utenrikspolitikken som et hinder for regjeringssamarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Også mannen til Sp-leder Åslaug Haga, UD-mannen Bård Hopland, har deltatt. Initiativtakere til den ressurssterke gruppa er tidligere SV-leder Erik Solheim og Espen Barth Eide, tidligere statssekretær i UD for Arbeiderpartiet. Bortsett fra de øverste i partiledelsene er det svært få som kjenner til gruppa, som samles hjemme hos Stein Tønnesson, direktør på fredsforskningsinstituttet PRIO.

- Uformelt

- Vi ser uformelt på hvordan SV, Ap og eventuelt Senterpartiet kan føre et samarbeid for en ny offensiv utenrikspolitikk, sier Erik Solheim til Dagbladet.

Han er nå fredsmekler for UD på Sri Lanka.

Barth Eide leder avdelingen for internasjonal politikk ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Begge er sine partilederes kanskje viktigste utenrikspolitiske rådgivere.

Gruppa er foreløpig et uforpliktende diskusjonsforum, men både SV-leder Kristin Halvorsen og Ap-leder Jens Stoltenberg understreker den framtidige nytten.

- Det er positivt at folk snakker sammen på tvers av partigrensene. Det kan legge grunnlaget for et formalisert samarbeid på et seinere tidspunkt, sier Stoltenberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer