Bakkes torpedo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagspresseutvalgets innstilling ble i går overlevert kulturministeren, og med det går vi inn i en ny fase i debatten om norsk pressepolitikk. Utvalgets grunnleggende ønske om at vi fortsatt skal ha en rik og mangfoldig presseflora, krever innsats og rammebetingelser.
  • Klart og prinsipielt går Dagspresseutvalget enstemmig mot moms på aviser. Den ideelle begrunnelsen som for tretti år siden ble gitt for at det er galt å momsbelegge det frie ord er ikke svekket, slår utvalget fast. Og det vil vekke oppsikt at utvalgsmedlem Einar Hope - tidligere konkurransedirektør - slutter seg til dette viktige prinsippet. Det gir argumentene ny tyngde overfor politikere som lettferdig flørter med tanken på avismoms.
  • Tross dette er vi redd utvalgsleder Hallvard Bakke vil vekke mer oppsikt: Han tar ingen redelig dissens, men har funnet grunn til å avgi en særmerknad der han går inn for avismoms med en lav prosentsats. En særmerknad som kan leses som en søknad til politikerne om innføring av avismoms. Nå har som kjent lojalitet aldri vært Bakkes sterkeste side, men det er sensasjonelt at han etter å ha underskrevet en felles innstilling plasserer en torpedo under det han selv har ansvaret for. Vi tror knapt at det finnes eksempler på en mer uryddig oppførsel av en leder av et regjeringsoppnevnt utvalg.
  • Et momsfritak for det frie ord er et prinsipp. Bakkes forslag om en lav momssats er en rabatt på det samme prinsipp. Og rabatter er et forhandlingsspørsmål underlagt politikernes årlige budsjettbehov eller stemningsbølger rundt mediene. Det er usunt. Ikke bare for norske aviser, men for vårt demokrati. Den vilkårlige sjonglering med pressestøtten de siste årene inngir ikke tillit i så måte.
  • Rakel Surlien trakk seg fra utvalget i protest mot Hallvard Bakkes måte å lede utvalgets arbeid på. Nå skjønner vi hvorfor. Bakkes torpedo mot sitt eget utvalg gjør det relevant å spørre om det er tilfeldig at den som tjener mest på hans taktikk er avisa han selv er ansatt i som spaltist?
  • Vårt håp er en politisk behandling som er så prinsipiell at den overser Bakkes revestreker.