Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bakkestyrker kan gi NATO- splittelse

- USA ville gjort dette annerledes hvis vi hadde vært alene, sa USAs forsvarsminister William Cohen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Kravet om en plan for bakkestyrker øker i Kongressen, men Cohen ga klar beskjed om at bakkestyrker kan splitte samholdet i NATO.

- Årsaken til at vi fortsetter med bare luftangrep er at det er det eneste NATO kan enes om, sa Cohen og etterlot liten tvil om at det jobbes hardt bak kulissene for å holde de 19 NATO-landene samlet om angrepene på Slobodan Milosevic.

- Verken Kongressen eller det amerikanske folket hadde akseptert et amerikansk engasjement alene i Kosovo.

Nå er det av avgjørende betydning at NATO står samlet. Uenighet og splid vil være akkurat det Milosevic ønsker seg, sa Cohen til et flertall senatorer fra begge partier som mener bakkestyrker er eneste løsning på massedrapene og den etniske rensingen som foregår i Kosovo.

Bak lyset

- Alle vet at NATO kommer til å ende på bakken. Når president Clinton sier at det ikke er snakk om bakkestyrker, fører han folket bak lyset, sa James Inhofe som sammen med et lite mindretall ønsker at USA skal trekke seg ut av all deltakelse i Kosovo.

Republikaneren John McCain var derimot beinhard da han spurte Cohen om man slåss for å vinne en krig.

- Enten fører man krig, eller så trekker man seg helt ut. Foreligger det overhodet en plan for hvordan bakkestyrker skal settes inn? spurte en tydelig frustert McCain som har sin erfaring fra Vietnamkrigen der han ble skutt ned og satt fem år i fangenskap.

Skeptisk Clinton

Forsvarsminister Cohen gjentok at NATO må stå samlet hvis bakkestyrker skal være aktuelt. Forholdet til Russland er også av betydning, sa han.

- Jeg kan forsikre at president Clinton ikke fører noen bak lyset. Også han er forbeholden til bakkestyrker. Og dette kommer ikke til å gå raskt, lett og renslig. Det er ikke lenger snakk om mulige dødsfall blant sivile. Høyst sannsynlig vil sivile bli rammet, sa Cohen.