Bakkestyrker og spesialsoldater: - Slik kan de knuse islamistene

Og slik kan Norge bidra, sier general Sigurd Frisvold.

- TRENGER BAKKESTYRKER: General Sigurd Frisvold var forsvarssjef i Norge fra 1999 til 2005, og ledet Norges forsvar under USAs invasjon både av Irak og Afghanistan. Nå følger han borgerkrigen i Syria og Irak tett. Arkivfoto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
- TRENGER BAKKESTYRKER: General Sigurd Frisvold var forsvarssjef i Norge fra 1999 til 2005, og ledet Norges forsvar under USAs invasjon både av Irak og Afghanistan. Nå følger han borgerkrigen i Syria og Irak tett. Arkivfoto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Om målsetningen er å knuse IS må man inn med noe på bakken, sier general Sigurd Frisvold til Dagbladet.

General Frisvold var forsvarssjef i Norge fra 1999 til 2005, og ledet Norges forsvar under USAs invasjon både av Irak og Afghanistan. Nå følger han borgerkrigen i Syria og Irak tett.

- Jeg ser at det er en diskusjon om å bruke militære eller humanitære midler. Det er viktig i en slik konflikt å bruke hele spekteret — humanitære, politiske, økonomiske og militære virkemidler. Innsatsen avhenger av hvorvidt man vil demme opp for eller knuse IS. Vil man knuse IS må man inn med bakkestyrker, sier Frisvold.

Barack Obamas retorikk om flyangrep mot IS har endret seg - og presidenten har gjort det klart at han nå vil «(...) utslette IS fullstendig».
 
Spesialstyrker - Vil det være med spesialstyrker?

- Det kan det være. Å bruke lokale styrker — kurdiske styrker, den irakiske hæren og lokale stammer - er det mest fornuftige, så støtter man disse med militærrådgivere. Men blir det noe annet vil det være spesialstyrker som støttes med kampfly og droner.

- Er de amerikanske «militærrådgiverne» i Irak egentlig et skalkeskjul for spesialsoldater?

- Ikke i utgangspunktet. Det er godt kvalifisert, kompetent personell, som lærer opp lokale styrker i å gå i striden og gir råd i strid. Norge har også hatt slike rådgivere andre steder, det er en bra tilnærming.  Men det er mange som benytter spesialsoldater til et slikt oppdrag, fordi de har høy kompetanse.

Nordmenn Forsvarets spesialkommando (FSK) har fått et svært godt rykte for sin innsats i Afghanistan - men det er usikkert om de kan settes inn mot IS av kapasitetshensyn. Men norsk etterretning er også ansett som svært dyktige, og er allerede viktige i kampen for å samle inn informasjon om islamistene.

Minst 60 nordmenn har kjempet for IS i Syria og Irak. Dagbladet ble i sommer kjent med informasjon om at den første norske selvmordsbomberen også hadde gjennomført en aksjon i Bagdad - men publiserte ikke den ubekreftede informasjonen. I neste utgave av Vi Menn går det fram at PST også er kjent med disse opplysningene, og de norske islamistene har dermed tatt et nytt våpen i bruk.

Norske spesialstyrker Hittil har Norge bare bevilget fem stabsoffiserer som skal være med på å planlegge innsatsen i Irak. Ved et norsk bidrag på bakken i Irak vil situasjonen bli svært spesiell — siden norske islamister allerede kjemper for IS. Frisvold vil ikke si om han tror norske spesialsoldater vil kjempe mot norske terrorister i Irak.

- Jeg vil ikke spå. Det må politikerne avgjøre, sier general Frisvold til Dagbladet.

- Vil Norges bidrag økes?

- Det må politikerne avgjøre, men jeg merker meg at danskene går inn med jagerfly. Det er ikke så veldig mye Norge kan bidra med — vi har spesialstyrker i Afghanistan, luftforsvaret har en stor omstillingsprosess med nye fly og flytting, og deler av Telemark bataljon er med andre steder. Men dette blir en politisk avgjørelse angående hva som er tilgjengelig, sier Frisvold.

- Vi må være forberedt på at dette tar lang tid. Bare luftoperasjoner er ikke nok. Man må ta med de erfaringene man har gjort i tidligere kriger — men dette er en annen motstander, og man må legge opp strategien deretter. Jeg tror det kommer til å ta tid, og IS kommer til å endre taktikk underveis, sier Frisvold - som innrømmer at IS? framvekst har overrasket ham.

Fullt mulig Kommandørkaptein og sjef for mediegruppa ved Forsvarets høgskole, Per Christian Gundersen, mener det er fullt mulig å slå islamistene tilbake i Irak.

- Amerikanerne har tidligere slått fast at om lag halvparten av den irakiske hæren er godt trent og kan ta opp kampen mot islamistene, sier kommandørkaptein Gundersen til Dagbladet.

I dag består hæren i Irak av rundt 250 000 soldater.

Styrker Assad - Syria er derimot et helt annet spørsmål. Det er et land i borgerkrig, hvor forskjellige grupperinger slåss mot regimet til Assad. Konflikten er uoversiktelig, sier kommandørkaptein Gundersen - som ikke vil mene noe om hvorvidt norske spesialstyrker bør bistå irakerne.
 
- Det er et politisk spørsmål, som politikerne får mene noe om. Problemet i kampen mot ISIL (som nå kaller seg Den islamske stat, red.anm.) er at når amerikanerne og de som deltar i flyangrepene mot islamistene bomber andre enn ISIL — som al-Nusra-fronten — blir opposisjonen i Syria svekket. Noe som igjen fører til at Assad og hans regime får overtaket.