Bakrus- formelen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egentlig tror jeg torsdag er den rette dag for å bringe inn en matematisk tilnærming til bakrusen. Vel kjenner vi Andre Bjerkes dikteriske velsignelse av lidelsen. Uten den ville vi ha forherdet oss i dyd og våre sjeler ville visselig være fortapt. Men slik ser verken matematikere eller utrykningspolitiet på den samme tilstand.

Onsdag er som kjent «lillelørdag». Mange vil på dette tidspunkt i uka føle at de har vært avholdende lenge nok til igjen å ha unnet seg ett, kanskje to, kanskje tre … glass denne kvelden. Men fremdeles er det store oppgaver som venter på jobben i dag. Og skal vi rekke den, må vi kanskje bruke bilen. Problemet er å vite om vi er i stand til det, klinisk og juridisk. Er glassene fra i går forbrent? Har jeg promille over 0,2? Over manges tømmermenn hviler en sunn skrekk for å bli tatt i kontroll, fratatt førerkortet, måtte se sin ektefelle og barn i øynene og å tilbringe ferien på Ilseng. Og for den som ikke har et av de moderne, elektroniske blåseapparatene som piper og viser den kalde, nakne sannheten på et display, kan følgende formel gi liv- og karrierereddende førstehjelp:

Promillen = ((PV/8g) – 0,15t)

En sivilingeniørvenn har funnet ut at denne formelen er riktig. Kort fortalt: P=alkoholprosenten i vinen, ølet etc. V=volumet på enheten i centiliter (75 for en hel flaske vin, 50 for en halvliter øl og 4 for en standard drink). Produktet av P og V, summert for alle enheter, deles på 8g=åtte ganger kroppsvekten. Fra dette trekker man 0,15 x t. 0,15 er forbrenningsfaktoren per time. t=antall timer fra da man startet å drikke. Og så har man svaret

Eks: Hvis person A som veier 80 kg i går drakk fem halvlitere fra klokka 2030. Vil han da ha vært i stand til å kjøre bil til jobben i dag morges klokka 0730? Formelen gir svar: 0,18, altså lavere enn 0,2. Men marginene er små, og risikoen er stor. Ifølge Stein Erik Hagen er det tid for å tilpasse seg situasjonen. Vi lar sjåføren kjøre.