Bakrus for Lula etter utvisning av journalist

Journalisten mente Brasils president Lula drikker for mye. Nå slår regjeringen sprekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

New York Times' korrespondent i Brasil, Larry Rother, publiserte søndag en artikkel der det hevdes at landets president Luiz Inacio Lula da Silva, har alkoholproblemer.

Lula likte ikke statusen som den nye Boris Jeltsin. Tirsdag ble Rother utvist fra landet.

Det er første gang en journalist blir utvist fra Brasil siden militærdiktaturets fall i 1985.

Lulas administrasjon er skadeskutt etter episoden. Finansminister Antonio Palocci mener presiodenten bør trekke seg. Justisminister Marcio Thomas Bastos har selv truet med å gå av.

I dag fortsetter regjeringen forsøkene på å finne en måte å imøtegå den massive internasjonale fordømmelsen på. Lula skal i løpet av dagen i dag møte i senatet. Der vil oposisjonen be presidenten om å omgjøre beslutningen om utvisning, og heller trekke journalisten for retten.

Forkjærlighet for alkohol

Lula har aldri skjult sin forkjærlighet for alkohol, og opptrer fra tid til annen med et glass i hånden. Han har ikke opptrådt full i offentlige sammenhenger.

Rother skrev at Lulas drikkfeldighet hadde vokst til å bli et nasjonalt spørsmål, og siterte en tidligere alliert av Lula og to skribenter. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Jeg har ikke en gang drukket en Guarana (brasiliansk leskedrikk) med denne journalisten, sa Lula.

På spørsmål om han ville imøtegå påstandene, svarte han:

- Artikkelen fortjener respons, men handling ville være å foretrekke.

Kort etter var Rothers pass beslaglagt.

- Diktator

Reaksjonene etter utvisningen av New York Times-journalisten lot ikke vente på seg. Mange som hadde ment at Lula ble urettferdig omtalt i artikkelen, vendte seg mot presidenten etter utvisningen. En oposisjonspolitiker mente oppførslelen minte om en «diktator i en tredjerangs republikk». Lula-leiren var raskt i gang med brannslokkingen:

- Dette handler ikke om pressefrihet. Artikkelen inneholdt fornærmelser mot presidenten uten pålitelige kilder. Den er falsk og ondsinnet, sa Lulas talsmann André Singer i går.

Forskjellige drikkekulturer

Mange har påpekt at de vidt forskjellige drikkekulturene i USA og Brasil kan ligge bak påstandene. I USA er det ikke lov til å drikke offentlig, mens man i Brasil gjerne tar seg en pinga eller to. Lula kan ha vært hard på flaska etter New York Times standard, men det er slett ikke sikkert at presidentens drikkevaner ville vekke oppsikt i hjemlandet.

Eduardo Paes fra oposisjonspartiet PSDB, som i dag vil forsøke å få beslutningen underkjent er i likhet med de fleste mest misfornøyd med Lulas respons på påstandene:

- Vi føler solidaritet med Lula for angrepene han har blitt utsatt for, men regjeringen har vist at de ikke takler en dose demokrati. Den som tok denne beslutningen, må ha vært full.

ET GLASS:</B> Lula taklet dårlig påstandene om at han drikker for mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer