Bakrus venter Norge i år 2000

Sentralbanksjef Kjell Storvik i Norges Bank ringer med varsel-klokker: Det blir ytterligere vekst og velstand i norsk økonomi i enda et par år - men så kommer smellen i form av konjunkturomslag og nedgangstider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Og smellen kan bli hard hvis ikke politikerne klarer å stramme inn på de offentlige utgiftene i tide. Når rakettene stiger til værs nyttårsaften 1999, vil det for nyrike nordmenn kunne bli markeringen av starten på en økonomisk nedgangstid.

Offentlig ansvar?

I en samtale med Dagbladet tar sentralbanksjef Kjell Storvik til orde for en finanspolitisk kommisjon som kan definere grensene for hvor omfattende det offentlige ansvar skal være i Norge.

Det kan bidra til å gjøre møtet med nedgangen mykere. - Utviklingen i norsk økonomi gjør det nødvendig med både en omprioritering og en innstramming i de offentlige utgiftene, sier Storvik:

- Politikere og interesseorganisasjoner skaper forventninger om et offentlig ansvar som ikke synes å ha noen grenser. Vi trenger en overenskomst om hvor omfattende det offentlige ansvar skal være.

- En ny kommisjon?

- Ja, vi har et utmerket embetsverk i Finansdepartementet hvor for eksempel planavdelingen kan makte arbeidet på grunnlag av finanspolitiske signaler fra politikerne, eller man kan sette sammen en kommisjon av politiske representanter med bred erfaring, sier Storvik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer