Bakrus?

Forskeren som påstår at ungdom drikker mer fordi det ser på «Friends», modererer konklusjonen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dagens avis sier seniorrådgiver Dag Rekve i Sosialdepartementet at ungdommer helt ned i 13-års alderen blir påvirket av alkoholholdningene som vises i TV-serier som «Friends» og «Sex og singelliv». Dette fører igjen til at ungdommer drikker mer for å bi oppfattet som populære.

Problemet er bare at serien Friends ikke viser noe særlig med drikking. Det eneste måtte være kaffe-drikking. Undersøkelsen er fortatt av Rekve og amerikaneren Steven R. Thomson ved Brigham Young University i Utah i USA. Universitetet ligger midt i mormonernes hovedstad, og trosretningen er kjent for sin restrektive holdning til alkohol, kaffe og te.

- Jeg har sett «Friends» og er enig at det ikke drikkes mye alkohol i den serien, sier Rekve.

Han står likevel inne for funnene i studien og viser til at det i USA vises mye alkoholreklame i forkant og etterkant av programmet på TV. I «Sex og singelliv» drikkes det også mye.

Statistisk sammenheng

Forskerne så på flere serier i bolker, og det er summen av alkoholeksponeringen som påvirker ungdom, mener forskerne.

I Norge ble 650 ungdommer spurt om de så på TV-serier. De ble også spurt om alkoholvaner og hva slags betydning alkohol hadde for dem. Forskerne har så konkludert med at det er en statistikk sammenheng om at de som ser mange slike serier, også tror alkohol gjør dem populære på skolen.

PÅVIRKNINGKRAFT:</B> Gjengen i «Friends» er populære blant unge, men fører det til at ungdom drikker mer alkohol?