Baksaas blir sittende

Telenor-sjefen fikk full tillit fra styret etter Bangladesh-skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Baksaas sitter. Det er det ingen grun til å diskutere engang, sier Telenors styreleder Harald Nordvik til e24.

Styreleder Harald Norvik i Telenor er «fornøyd» med Jon Fredrik Baksaas redegjørelse om barnearbeid, helse, miljø og sikkerhet.

Resultatet av styremøtet, som Baksaas selv ba om at skulle holdes, er full renvaskelse av Telenor-sjefen.

Diskuterte tre forhold

- Vi er fornøyd med Baksaas. Det er ikke aktuelt å vurdere hans stilling. Problemene i Bangladesh skulle selvsagt ikke ha skjedd, men dette gripes det tak i med full kraft fra ledelsens side, sa styreformann Harald Nordvik etter det ekstraordinære styremøtet.

På styremøtet ble det foretatt en grundig gjennomgang av tre forhold: Situasjonen i Bangladesh, selskapets styring og kontroll av sine underleverandører og selskapets etiske prinsipper.

Torsdag legger Det Norske Veritas fram en rapport om forholdene ved de fire underleverandørene i Bangladesh.

Visste ikke om forholdene

FULL TILLIT: Telenor-sjef Jan Fredrik Baksaas forklarte seg i dag for styret om sin kjennskap til de skandaløse forholdene på fabrikkene i Bangladesh. Baksaas har full tillit hos styret og blir sittende. Foto: SCANPIX
FULL TILLIT: Telenor-sjef Jan Fredrik Baksaas forklarte seg i dag for styret om sin kjennskap til de skandaløse forholdene på fabrikkene i Bangladesh. Baksaas har full tillit hos styret og blir sittende. Foto: SCANPIX Vis mer

Hovedgrunnen til at Baksaas fortsatt har styrets tillit er at han ikke visste at barn jobbet på fabrikkene i Bangladesh eller at de ansatte jobbet under livsfarlige forhold.

- Vi fikk vite om filmen i forrige styremøte. Påstandene om at vi har visst om dette i to år stemmer ikke. Jeg har aldri fått vite om dette, det har heller ikke Baksaas, sier Harald Nordvik til e24.

Telenor sier de har bedt Veritas om å gå gjennom alle fabrikkene i Bangladesh for å få slutt på de livsfarlige forholdene som er avdekket.

- Veritas kommer til å påpeke alt fra konkrete sikkerhetsmessige forhold som kan utbedres raskt, til mer prosessuelle utbedringer, som må skje over tid, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor til NTB.

Avsluttet samarbeid

Telenor har inspisert fabrikkområdene til de fire leverandørene som nevnes i filmen, samt ytterligere en leverandør. Telenor avslutter sitt samarbeid med leverandøren Mizan Hatim Engineering fordi Telenor fant en mindreårig i fabrikken ved inspeksjon, og fordi selskapet ikke viser den nødvendige viljen til å rydde opp i dette.

Telenor har iverksatt en gjennomgang av sine øvrige underleverandører for å sjekke at disse etterlever avtaleverket

Daglig leder Kristin Holter i etikkorganisasjonen Initiativ for etisk handel (IEH) har tidligere sagt at Telenor kunne ha avdekket arbeidsforholdene for lenge siden. 

Baksaas blir sittende

Regjeringen fornøyd

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen har blitt orientert fra Telenor om arbeidsforholdene hos underleverandørene til GrameenPhone i Bangladesh.

- Telenor har understreket overfor Nærings- og handelsdepartementet at de tar denne saken svært alvorlig, og jeg stoler på at de vil gjøre alt de kan for å rydde opp og forhindre at dette skjer igjen, sier han i en pressemelding i dag.

Forholdene ble avdekket av en dansk dokumentar som ble vist på NRK 15. mai.

- Jeg er kjent med at Telenor i mange år har arbeidet aktivt med å gjøre selskapets etiske retningslinjer til en integrert del av virksomheten. Retningslinjene er også tatt med i selskapets avtaler med underleverandører. Det kan se ut til at oppfølgingen av disse ikke har vært god nok.

Næringsministeren mener det er prisverdig at media avdekker slike saker.


INGEN SIKRING: Syrebad og galvaniseringkar hvor mobilmaster blir rustbeskyttet i 500 graders flytende sink, står helt åpne uten noen form for utlufting eller beskyttelse av arbeiderne.
FREDER BAKSAAS: - Det er ingen grunn til å diskutere Baksaas stilling, sa styreleder Harald Nordvik etter møtet i dag.