- Baksaas fikk millionbonus for å ha fulgt etiske regler. Det er komisk

Stortingspolitikere reagerer skarpt.

HOLDT TILBAKE INFORMASJON: MDGs Ramsus Hansson er provosert over at tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas nektet å gi informasjon om «det som framsto som et springende punkt» under kontrollhøringa i januar - spørsmålet om Telenors kjennskap til korrupsjonen som skal ha funnet sted. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HOLDT TILBAKE INFORMASJON: MDGs Ramsus Hansson er provosert over at tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas nektet å gi informasjon om «det som framsto som et springende punkt» under kontrollhøringa i januar - spørsmålet om Telenors kjennskap til korrupsjonen som skal ha funnet sted. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg var irritert og komiteen var irritert over at Telenor-sjefene satt der uten å svare på nøkkelspørsmål i høringa. De hadde jo infomasjon de kunne ha gitt. Det er veldig alvorlig, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Hansson viser til at tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas nektet å gi informasjon om «det som framsto som et springende punkt» under kontrollhøringa i januar - spørsmålet om Telenors kjennskap til korrupsjonen som skal ha funnet sted.

I dag skal Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget avgjøre om det blir ny høring i VimpelCom-saken.

Forbereder tap på 7,6 milliarder VimpelCom, som er delvis eid av Telenor, er under etterforskning for korrupsjon i en rekke land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

Tirsdag morgen ble det kjent at VimpelCom setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med etterforskningen av selskapet, og Telenor mener utviklingen er svært alvorlig.

- Telenor merker seg at VimpelCom Ltd. i en pressemelding har varslet at selskapet vil avsette 900 millioner amerikanske dollar (omtrent 7,6 milliarder norske kroner) i sine resultater for tredje kvartal, skriver Telenor i en pressemelding tirsdag morgen.

Fikk etikk-bonus Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas trakk seg som konsernsjef i august.

Forrige fredag gikk Telenors styreleder Svein Aaser av med umiddelbar virkning etter at næringsminister Monica Mæland (H) uttrykte at hun ikke hadde tillit til ham lenger.

Baksaas innrømmet mandag å ha holdt tilbake informasjon om VimpelCom i Stortingets kontrollhøring om mulig korrupsjon i selskapet 14. januar, skriver NTB, og i Dagens Næringsliv tirsdag beklager han dette.

Telenor betalte i januar ut en etikk-bonus på 1,7 millioner kroner til Jon Fredrik Baksaas, for etterlevelse av etiske retningslinjer.

Millionbonusen ble ifølge Klassekampen utbetalt kort tid før han som konsernsjef forklarte seg om mulig korrupsjon i VimpelCom-saken i Stortinget.

- Komisk Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Jon Fredrik Baksaas eller Svein Aaser.

- Bonusen var til og med for å ha fulgt etiske retningslinjer ekstra nidkjært. Det er litt komisk. Jeg regner med at Baksaas er musikalsk nok til å kvitte seg med de pengene når dette kommer fram, sier Rasmus Hansson.

MDG-toppen er også kritisk til at departementet, den gang under ledelse av Trond Giske (Ap), ikke kan vise til å ha gjort noe aktivt for å sikre seg mot uregelmessigheter da Telenor var på vei inn i «ett av verdens mest korrupte diktaturer».

- Det vitner om for passivt eierskap, sier Hansson.

Telenor gikk forøvrig inn i Vimpelcom før Giske ble næringsminister.

- Bekrefter mistanke Venstres Abid Q. Raja er ikke overrasket over den tidligere Telenor-sjefen Jon Fredrik Baksaas' innrømmelser.

Helt siden høringen har Raja hevdet at Telenor-toppenes forklaringer ikke var troverdige.

- Det er veldig positivt at Baksaas beklager for at han ikke har gitt fulle opplysninger til Stortinget da vi avholdt høring. Det var den mistanken jeg hadde på det tidspunktet, og det var også det at det sto ikke til troendes at Baksaas og Aaser ikke visste noen ting om korrupsjon. Det er positivt nå, at dette virkelig bekrefter denne mistanken som enkelte av oss hadde, sier stortingsrepresentant og medlem av kontrollkomiteen for Venstre Abid Q. Raja til NRK.

REAGERER: - Jeg var irritiert, sier Rasmus Hansson om Jon Fredrik Baksaas oppførsel på høringen. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REAGERER: - Jeg var irritiert, sier Rasmus Hansson om Jon Fredrik Baksaas oppførsel på høringen. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer